PUBLICITAT

Barcelona

Els ‘cosplayers’ andorrans tornen al saló del manga

El frikisme torna a Barcelona de manera presencial, però amb el 80% d’aforament

Per Laia Bautista

Al centre Yunikugabriel i als laterals –d’esquerra a dreta– Everlastream i el vicepresident de Frikis Andorra.
Al centre Yunikugabriel i als laterals –d’esquerra a dreta– Everlastream i el vicepresident de Frikis Andorra. | L.B.S.

Els cosplayers andorrans van tornar a reunir-se de manera presencial a la 27 edició del saló del manga de Barcelona. El vicepresident de Frikis Andorra, David Martínez, la copropietària del canal de Twitch Everlastream, Meritxell Martínez, Judith Navarro –més coneguda com a Yunikugabriel– i les germanes Crismmaworkshop, Cristina i Gemma Pedragosa, són alguns dels cosplayers andorrans que estaran fins avui al saló. 

«És un esdeveniment que espero gairebé tot l’any. De fet l’any passat no es va poder fer per culpa de la Covid-19 i vaig trobar-ho molt a faltar», va explicar la copropietària d’Everlastream. Cal recordar que l’edició del 2020 va haver de celebrar-se en línia a causa de la situació sanitària del moment. Enguany, però, s’ha tornat a fer de manera presencial a la Fira de Barcelona de Montjuïc amb l’aforament limitat al 80% i la mascareta obligatòria a l’interior del recinte.

El món del cosplay, és a dir, de disfressar-se d’un personatge de la cultura japonesa, dels videojocs o dels còmics, és un dels focus centrals del saló del manga. Per aquest motiu, al llarg dels quatre dies s’han fet diversos concursos per exhibir-los i puntuar-los. El vicepresident de Frikis Andorra i la copropietària d’Everlastream s’han disfressat de personatges de dos videojocs diferents: dos dies de Subzero i Scorpion de Mortal Kombat 9 i els altres dos del Tier 5 de pícaro i de DK del Word of Warcraft (WOW). En canvi, Yunikugabriel va decantar-se pel personatge de Selene de la pel·lícula Underworld i les germanes Crismmaworkshop s’han disfressat de Trunks i Vegeta de la sèrie de Bola de Drac, però de la versió samurai que va penjar el dibuixant andorrà, Guillem Daudén, en les seves xarxes socials. «Amb motiu que el saló tornava a ser presencial, vam decidir fer els nostres cosplays promocionant dissenys de persones d’Andorra, i d’aquesta manera donar a conèixer un dels molts artistes de qualitat que tenim al Principat», van explicar les germanes Crismmaworkshop.

Com cada any, el saló del manga disposa d’un espai gratuït de cosplay help. Segons va informar un dels voluntaris de l’estand, Enric Vicens, «és un lloc on tenim tota mena de materials –laca, aqua color, cola, maquillatge...– i màquines de cosir per a reparar els cosplays». A més, les germanes Pedragosa també són membres voluntàries habituals d’aquest estand.
Per elaborar un cosplay els entrevistats van dedicar d’un a quatre mesos. «Tot depèn del resultat que vulguis obtenir», va puntualitzar el vicepresident de Frikis Andorra, afegint que, en el seu cas, «alguns en una setmana els hem tingut enllestits i n’hi ha d’altres que ens han arribat a ocupar entre tres i quatre mesos». 

Pel que fa als materials, va assenyalar que «es poden fer servir des de la goma eva i el funny gummy fins a peces electròniques per crear circuits i donar llum a alguns elements dels cosplays». Per exemple, enguany, les espatlleres i les espases gujas dels cosplays del WOW estaven equipades amb llums. Per aquest motiu, «com més elaborat i realista és el cosplay, més agrada a la gent», va anunciar el vicepresident de Frikis Andorra. «És molt gratificant que la gent se t’apropi i et demani si es pot fer fotos amb tu», va explicar, fet pel qual va posar en relleu que a les persones que assisteixen al saló del manga amb cosplays els hi és una mica complicat poder participar en certes activitats que també es fan al saló, com les proves de quimono, va manifestar la copropietària d’Everlastream.

El manga a Andorra/ En un altre ordre de les coses, el vicepresident de Frikis Andorra va recordar que des de fa quatre anys se celebra un concurs de cosplays al saló del videojoc d’Andorra. «A poc a poc es va fent lloc al món del cosplay al país, però des de l’associació de Frikis Andorra considerem que encara s’ha de donar més visibilitat», va comunicar Martínez. En una línia similar, la copropietària d’Everlastream va posar en relleu que al saló del còmic de la Massana també se’n fa tot i que va esmentar que «es podria fer més gran el saló del videojoc i del còmic, a més de convidar a altres cosplayers de països veïns».
David Martínez i Meritxell Martínez han participat en diversos concursos de cosplay tant dins com a fora d’Andorra. En la girocòmic van quedar en segona posició en el concurs de cosplays i en la Nice One Barcelona ambdós van guanyar el primer premi com a actuació en parella. Per separat, el David va quedar en primer lloc al primer concurs de cosplay que es va celebrar fa quatre anys al saló del videojoc d’Andorra amb el personatge de Reaper del videojoc de l’Overwatch, i la Meritxell va obtenir la segona posició al saló del còmic de la Massana amb la disfressa d’Aurora del videojoc de Child of Light. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT