Escaldes-Engordany
La venda de flors puja més del 5%
La tradició de la tardor no s’oblida dels difunts i, més que mai, omple els cementiris d’ornaments
La creença popular estableix que el dia 1 de novembre els vius van a visitar els morts i el 2 de novembre, els morts visiten els vius. Tots Sants és una data assenyalada per a bona part de la població, sobretot a la societat occidental que viu sota la influència de la cultura cristiana més enllà dels valors religiosos. Els familiars visiten els cementiris per honrar i recordar els seus difunts amb flors i ornamentacions en senyal de memòria. Un record que aquest any es viurà amb una mica menys de temor al context de pandèmia. Enguany, vivim uns moments en què els efectes de la pandèmia s’han relaxat una mica, cosa que ha provocat que els andorrans vagin més segurs a la compra directa, tot i que la cultura de la previsió s’ha instal·lat a bona part de la ciutadania i els encàrrecs van en augment, sobretot pel fet d’evitar aglomeracions i poder dur a terme les transaccions de manera més confortable.
Les floristeries també destaquen que la Covid va afectar el volum de demanda de clients transfronterers que aprofitaven que eren al Principat per comprar les ornamentacions florals. En molts dels casos que es van relatar, sovint s’enviava a algú altre a recollir les flors a les botigues, sobretot si es tractava d’una persona d’edat avançada o formava part del col·lectiu de risc. Malgrat la situació, Tots Sants és Tots Sants i els residents s’han hagut d’espavilar, aquest cop d’una manera menys feixuga i menys temorosos, per aconseguir els seus rams de flors. Al final, la tradició s’ha imposat a la pandèmia, tot i que ha provocat que les compres s’hagin repartit de manera progressiva al llarg de tota la setmana prèvia a Tots Sants.
Des de la floristeria Les Roselles, l’encarregada de la botiga, Anabela Reguengo, explica que «més o menys sempre hem tingut els mateixos clients i els mateixos encàrrecs». Segons Reguengo, l’any passat la gent es dedicava a fer cua a fora de l’establiment i no s’atrevia gaire a presentar-se als comerços a comprar flors i plantes però, enguany, els ciutadans han agafat més confiança i després d’habituar-se a les mesures anti-Covid, hi ha més eufòria en general i la gent comença a entrar a dins les floristeries.
Pel que fa a la situació de l’any passat, Reguengo assenyala que «pensava que em sobraria molt estoc perquè la gent encara estava atemorida pel virus, però al final resulta que em vaig quedar sense productes; la previsió no va ser encertada del tot i al final em van faltar flors». Així doncs, es demostra que ni tan sols el virus va frenar els ciutadans a l’hora d’anar a rendir homenatge als seus éssers estimats als cementiris. En paraules de Reguengo «la gent quan vol a la família, fa el que faci falta i comprar a la floristeria va ser un repte que molts van superar».Es tracta d’una data en què normalment es treballa força al sector de la floristeria. L’any passat no es va notar tant com s’esperava, ja que al final l’estoc es va esgotar, però aquest any ja s’estaria parlant d’uns nivells de venda prepandèmia. «El crisantem amb planta ha sigut el producte estrella d’encàrrecs durant les dues setmanes prèvies a Tots Sants i després li ha seguit el clavell, però la flor tallada es comença a vendre millor quan queden dos o tres dies per a la data assenyalada», informa el propietari de la Floristeria del Poble d’Encamp, José Antonio Sánchez.
Tot i el temor infligit per la pandèmia, enguany la feina s’ha incrementat més d’un 5% en relació amb l’any passat, però tant en un període com en l’altre, l’estoc s’ha quedat curt. El que més s’ha notat des de la Floristeria del Poble, ha sigut el servei de transport de flors al cementiri: «aquest any ha disminuït força el nombre de viatges que he realitzat als cementiris per oferir el servei a les famílies».