PUBLICITAT

Andorra la Vella

Joan Clos avala la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge

El president de Fiabci-Espanya insta a provar noves fórmules residencials com el coliving

Per Lídia López

Un moment de la trobada entre Víctor Filloy i Joan Clos, ahir al despatx del ministre.
Un moment de la trobada entre Víctor Filloy i Joan Clos, ahir al despatx del ministre. | SFGA / JAVILADOT

L’exdirector executiu d’ONU-Habitat, president de Fiabci-Espanya i exalcalde de Barcelona, Joan Clos, considera que Andorra «ha pres uns passos molt interessants» en matèria d’habitatge. En concret, Clos va lloar la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH), que va qualificar de «molt important» pel fet que «permetrà tenir a escala de tot el país, una anàlisi comprensiva de quin és el problema i quines són les possibles solucions». I és que, tal com va indicar el president de Fiabci-Espanya, la problemàtica de l’accés a l’habitatge és «comú a molts països del món», per la deriva a l’alça dels preus dels immobles i la incapacitat econòmica dels ciutadans per permetre-s’ho. «S’han de desenvolupar polítiques públiques intermediades pel Govern, en les quals es busca resoldre el problema de l’accessibilitat», va considerar Clos, afegint que «és una política complexa, que requereix un consens entre totes les administracions».

Sigui com sigui, l’expert va alertar que «en molts països s’han comès errors greus en matèria de l’habitatge assequible» i que «el més complicat és encertar en el model sostenible, amb un habitatge assequible i de qualitat». Per això, es va recalcar que «no s’ha de córrer en les polítiques d’habitatge», per tal de posar a disposició allò que la ciutadania necessita. Així mateix, Clos tampoc es va mostrar partidari de dur a terme polítiques intervencionistes al mercat. Per exemple, va considerar que els topalls en els preus «no solen ser una mesura eficient», assegurant que aquestes regulacions resulten en una disminució de la inversió en el sector, una reducció de la qualitat del producte, i que s’acabin fent trampes per engreixar els preus. Per això, va animar a reservar aquests controls «en casos extraordinaris i amb una condició temporal». Una premissa que també va fer extensible a l’actual congelació del preu dels lloguers, apuntant que «no comparteixo aquesta mena de solucions a llarg termini».

Nous models

Altres accions que Clos va avalar entre les impulsades per l’Executiu va ser la promoció dels habitatges socials i a preu assequible, considerant que «pot ajudar a resoldre els problemes d’accessibilitat a les zones més tensades de preu» i també «per a l’emancipació dels joves». En aquest sentit, i per la seva experiència a les Nacions Unides, l’expert va fer referència a les «noves fórmules com el coliving», al voltant de la qual va declarar que «permeten una certa flexibilització del model d’habitatge convencional». En aquest sentit, el president de Fiabci-Espanya va instar a Andorra a provar aquesta fórmula, que va veure més factible amb els joves, els quals va trobar que «neixen amb un millor capital social i hi estan més acostumats».

Aquestes reflexions van ser fruit de la reunió mantinguda per Clos amb el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, que va declarar que, gràcies a la seva aportació «ens fa veure que a Andorra tampoc som diferents als altres llocs i compartim les mateixes problemàtiques». Unes problemàtiques que, tal com va recalcar, «la seva solució passa per multitud de petites accions que vénen a aportar respostes en matèria d’habitatge».

Per tot plegat, es va mostrar interessat a mantenir les converses amb Clos, perquè «la seva visió transversal ens podrà enriquir», i recordant que «la solució en matèria d’habitatge no apareix de seguida» tot i comprendre que la ciutadania vol resultats ràpids perquè la problemàtica «apareix de forma sobtada».

PUBLICITAT
PUBLICITAT