PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes-Engordany posa la primera pedra per a Caldes

El projecte, que costarà tres milions d’euros, gira al voltant de l’aigua termal

Per El Periòdic

Un moment de la sessió del Consell de Comú d’Escaldes-Engordany d’ahir a la tarda
Un moment de la sessió del Consell de Comú d’Escaldes-Engordany d’ahir a la tarda | ANA / M. F.

El Comú d’Escaldes-Engordany va posar ahir la primera pedra per a la materialització del projecte Caldes. D’aquesta manera, es va aprovar, amb els vots en contra de l’oposició, l’adjudicació del concurs per a la redacció del projecte i la direcció d’obra a Javier Balmaseda i l’equip tècnic que l’acompanya, que hauran de definir ara la concreció sobre l’obra L’aigua i la forma, que va ser el projecte guanyador del concurs que va convocar el comú. L’oposició va votar en contra, ja que considera que falta tot un seguit de documentació que justifiqui, entre altres, el cost estimatiu del projecte, ja que s’ha aprovat que els honoraris siguin del 9,6% sobre l’obra executada i van destacar la imprecisió de la quantitat final.

Els cònsols escaldencs, Rosa Gili i Joaquim Dolsa, van recordar que aquest any el pressupost compta amb una partida d’1,5 milions d’euros destinats al projecte Caldes i que la voluntat és que es puguin adjudicar els treballs abans de finals d’any de tal manera que l’obra pugui plasmar-se durant el 2022. El tram que serà objecte d’actuació serà el que va de la placeta Madriu fins a la placeta Santa Anna, a través del passeig del riu. Gili va recordar que el projecte de Balmaseda gira al voltant de l’aigua termal i inclou una actuació artística en què també han d’intervenir arquitectes i enginyers per definir els aspectes tècnics. Des de la majoria es van mostrar «astorats» i «decebuts», tal com va manifestar el cònsol menor, davant la intervenció de l’oposició, ja que va recordar que van prendre part del jurat que va decidir els projectes guanyadors i que allà ja constava que el cost que proposa Balmaseda ronda els tres milions. «Clar que és difícil fer d’oposició, però no es pot venir a posar dubtes sobre un projecte clar i transparent», va dir Dolsa.

Des de l’oposició la consellera Núria Barquín va defensar que no estan «en contra del projecte» sinó que el que els semblava «sorprenent» era que no sabien «el que s’està aprovant». En aquest sentit, va remarcar que manca documentació clau sobre, per exemple, la suma total que es donarà a l’equip tècnic; un informe del departament d’Urbanisme; un altre de la intervenció i també la justificació de per què els tècnics escollits són aquests i no uns altres. Durant la sessió Gili li va respondre que el que s’estava aprovant ahir «no és un pagament» sinó el compromís que el projecte tira endavant i va defensar que «no s’està fent cap bestiesa». Al seu torn, Miquel Aleix va emfatitzar que es desconeixia si els honoraris aprovats eren per a tot el projecte o per fases i va lamentar que «de la manera que ho plantegen és impossible votar a favor». En aquest sentit, va recordar que des de l’oposició estan d’acord en dinamitzar la part alta, però va incidir en el fet que «el projecte Caldes ho havia d’englobar tot» i per exemple hauria d’incloure l’aparcament de la zona de l’Obac. Gili va recordar que el comú està impulsant l’aparcament davant de l’església i que tampoc no va descartar el de l’Obac i al seu torn Dolsa va recordar que l’oposició ha governat la parròquia «durant 30 anys» i que no han tirat endavant aquest aparcament que ara defensen «com a molt important».
La cònsol major va reiterar que espera que durant el 2022 «hi hagi canvis en aquella zona» i creu que el primer projecte de Balmaseda pot quedar plasmat al llarg de l’any que ve. La resta de la proposta s’està avaluant, ja que, tal com va recordar, es plantejava també actuar als entorns de l’antic Artalroc i cal analitzar què és exactament el que s’hi pot fer.

Modificació del POUP/Durant la sessió de Consell de Comú d’aquest dijous també s’ha donat llum verda a la sisena modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Parroquial (POUP), després de l’aval de la comissió tècnica d’urbanisme. La cònsol major va recordar que els canvis serviran per evitar que es facin grans edificis plurifamiliars en zones residencials, on ara s’havia detectat aquesta pràctica, que comportava problemes d’aparcament o de recollida de la brossa, entre altres. A més, va defensar l’actuació, com ja ho havia fet anteriorment, per una qüestió paisatgística. Aleix va tornar a reiterar l’oposició a aquest canvi, ja que consideren que comportarà un augment de preus i un descens de l’oferta. Gili va recordar que «de pisos buits n’hi ha molts i això depèn del Govern» i va afegir que «pensar que molta obra vol dir pisos socials no és exacte» i va posar com a exemple les torres del Clot d’Emprivat. A més a més, va recordar que el comú va impulsar ajudes per a les famílies i que es continua treballant en el projecte de pisos accessibles. En la roda de premsa posterior al Consell de Comú, el conseller Jordi Vilanova va destacar que els punts que portava la majoria en el seu programa sobre l’habitatge no s’havien plasmat com la creació de departament específic o una borsa. 

A l’últim, i a preguntes dels periodistes, Gili va destacar que s’està buscant un expert a França per a la rehabilitació dels ponts de la parròquia per «recuperar-los i posar-los en valor», informa l’ANA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT