PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les seleccions continuen agafant múscul

Les darreres actuacions dels combinats nacionals en les seves categories fan augurar un bon futur per la federació

Per Andreu Rubert

La selecció femenina celebrant el seu triomf davant Liechtenstein
La selecció femenina celebrant el seu triomf davant Liechtenstein | FAF

Els combinats nacionals estan començant a agafar cada cop més rodatge de competició. Ara per ara el sabor que estan deixant els diferents encontres que han disputat els equips de la Federació Andorra de Futbol (FAF) han donat bones sensacions, tot i que els resultats, en alguns casos, no estan acompanyant. Tres dels conjunts de la FAF van aconseguir guanyar en les seves actuacions, sent l’última la victòria de la sub-19 femenina davant la selecció de Moldàvia.


Un treball que s’hereta de les actuacions que estan aconseguint les absolutes de la federació en les seves respectives categories. L’absoluta masculina està quallant bons partits en el grup I de l’European Qualifiers, i que s’obtenen com a resultat del treball que ha vingut realitzant en els últims anys el tècnic, Koldo Álvarez. Aquestes trobades en la fase de grups estan mostrant un equip sòlid i aguerrit, i que als rivals els està costant trobar com fer-li gol. El últims resultats confirmen aquesta tendència, i marquen el bon camí de la selecció en el campionat. La victòria en el Nacional per 2-0 contra San Marino va ser un cop damunt la taula que va servir per assentar als de Koldo Álvarez. Cert és, que després van venir dues derrotes davant una Anglaterra, subcampiona del món, i que es va mostrar intractable amb jugadors de primera línia com Jack Grealish, Phil Foden o Jadon Sancho. Però la història va ser diferent al Puskas Arena contra Hongria, on els magiars a pesar d’aconseguir els tres punts van acabar embotellats a la seva àrea després del gol que va fer Max Llovera. Una actuació que va servir per creure en el treball que s’estava fent i per fer-se amb la segona victòria al grup davant de San Marino, de nou, amb una gran segona part en la qual Sergi Moreno i Cucu Fernández van sentenciar.


Per la seva part, l’absoluta femenina va tornar al setembre després de dos anys d’inactivitat, des de juny de 2019 a Luxemburg. En aquesta ocasió, el combinat dirigit per José Martín va convocar  19 futbolistes de cara a preparar la classificació per a l’Europeu de 2023 i, com va declarar l’entrenador, aquest nou començament era per «fer petites passes endavant a nivell competitiu». Cal destacar que, tot i aquest període d’inactivitat, el nivell ha anat augmentat any rere any comptant amb jugadores en divisions importants com Tere Morató, a la Primera Iberdora amb el Vila-real, o Maria Ruzafa, a l’Aguilas a primera nacional. A més, cal destacar el treball que s’ha realitzat en aquest temps per part de l’Enfaf femení i que el mateix Martín va destacar en el seu moment: «Fa dos anys van aconseguir un ascens a preferent i l’any passat una permanència». La primera pressa de contacte va ser contra Liechtenstein i no va poder tenir millor resultat,:el conjunt va guanyar per 1-4 amb una gran actuació de qui ha de ser un dels pilars sobre el que s’assenti aquesta tornada de la selecció, Tere Morató, qui va fer un hat-trick. També va destacar el partit d’Erica Gonçales qui va anotar l’altre gol de la trobada. Per tornar a veure-les tocarà esperar que el combinat de Liechtenstein vingui el Principat al mes de juny del 2022.


Precisament, els hereus d’aquests bons resultats, i sobretot, actuacions de les absolutes són les categories inferiors d’ambdues divisions de la FAF. D’una banda, està la selecció sub-21 masculina, que es troba disputant la fase de grups del classificatori per a l’Europeu que es disputarà a Geòrgia i Romania l’any 2023. Pel que fa als resultats, cert és que aquests no han acompanyat, però les actuacions dels d’Eloy Casals han anat millorant a mesura que passaven els partits. La derrota a casa contra Albània va marcar les mancances a corregir en les trobades posteriors, i a poc a poc les han anat polint fins a quasi aconseguir l’èpica al Nacional davant la selecció d’Anglaterra, on sols una genialitat de la perla gunner (Arsenal), Emile Smith Rowe va evitar aconseguir de nou l’empat, com ja va passar fa un any al mateix escenari.


L’últim combinat a adherir-se a la bona tendència de les seleccions andorranes ha estat la sub-19 femenina. El darrer cap de setmana, van disputar a l’Estadi Nacional el Preeuropeu Femení de la seva categoria. Tot i que l’inici va ser complicat, amb la derrota davant Gal·les per 0-3, l’equip dirigit també per José Martín, va millorar notablement davant Albània on un solitari gol en el tram final de la trobada va deixar un regust amarg en l’equip. Però, de cara a l’última trobada es van refer, van mostrar caràcter i, que a pesar del trasbals, creien en el seu treball. Prova d’això és la darrera actuació davant Moldàvia, una victòria sofrida però molt treballada, amb el gol al minut 64 de Zoe Montero. La satisfacció pel resultat va ser màxima, i així ho va manifestar la capitana Maria Da Cruz, a posteriori: «Hem sentit molt d’orgull de defensar cada pilota, i en cada jugada anant per totes, per tenir aquesta recompensa». Amb el pas del temps, la feina de la federació continuarà donant més fruits, però la tendència mostrada en els dos últims mesos fan augurar que el futbol andorrà de seleccions té un bon futur. 

Les peces claus

Marc Pujol (absoluta masculina): El mig-centre va ser vital en les victòries de la selecció davant San Marino, marcant a més en el segon encontre.

Tere Morató (absoluta femenina): Un dels pilars del retorn de la selecció femenina, contra Liechtenstein sent la protagonista amb un ‘hat-trick’.

Eric Vales (sub-21 masculina): El capità del combinat en la seva categoria i un dels pilars amb el seu lideratge des de la defensa, demostrant maduresa.

Maria Da Cruz (sub-19 femenina): La capitana de les tricolor va quallar una gran actuació en la victòria de l’equip contra la sub-19 de Moldàvia.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT