PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra reforça el seu marc legislatiu de protecció de dades

Terceravia s’absté i denuncia la «doble vara de mesurar» del text amb les sancions

Per El Periòdic

Un moment de la sessió ordinària al Consell General, celebrada ahir.
Un moment de la sessió ordinària al Consell General, celebrada ahir. | Demòcrates

El Consell General va aprovar ahir la Proposició de llei qualificada de protecció de dades personals, entrada pels grups de la coalició i el socialdemòcrata. El text actualitza la primera llei que regulava aquesta matèria i que data del 2003, i reforça i consolida el marc legislatiu del país pel que fa a la protecció de dades personals i inclou un règim sancionador per als possibles incompliments. A més, el nou redactat compleix amb les directrius actuals en la matèria que marca la Unió Europea. «L’entorn digital ha esdevingut en els darrers anys un dels nostres principals hàbits de relació i convivència», va exposar per part de Demòcrates Joan Carles Ramos, que va afegir que aquest fet ha comportat que hi proliferin «les nostres dades personals, econòmiques, comercials, laborals, etcètera».

Alguns dels aspectes destacats que incorpora la nova llei i que Ramos va posar en relleu és el reforç i la supervisió contínua que tindrà tota l’activitat de gestió i tractament de dades personals; la regulació dels drets en relació amb les persones difuntes, el consentiment dels menors d’edat, el dret a l’oblit i el dret a la neutralitat d’internet; o l’atorgament de més competències i de potestats coercitives a l’Agència Andorrana de Protecció de Dades. Així mateix, al voltant d’aquest òrgan, a la sessió d’ahir també es van aprovar els nomenaments de dues noves inspectores: Gemma Gasset Garrallà i Agda Castillo Massoni.

Per la seva banda, el Grup Parlamentari de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, es va abstenir a la votació del text legislatiu. Segons va manifestar Joan Carles Camp, la nova llei té una «doble vara de mesurar», pel que fa a les sancions i amonestacions. «Al sector privat, en cas d’incompliment, la llei preveu una sanció econòmica important de fins a 100.000 euros, mentre que al sector públic, sigui quin sigui i depengui de qui depengui, la llei preveu una amonestació», va denunciar.

Paral·lelament a la reunió parlamentària, la consellera general socialdemòcrata Judith Salazar va entrar una demanda d’informació a Sindicatura. En concret, va sol·licitar al Govern que li faciliti l’informe relatiu a la interrupció voluntària de l’embaràs i el Coprincipat que va encarregar la Secretaria d’Estat d’Afers Financers Internacionals, adjudicat el 2019 per valor de 23.592,50 euros. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT