PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Principat i la UE avancen en la represa del cabal en medi ambient i salut vegetal

Els andorrans esperaran a les reunions presencials per tractar els dossiers prioritaris

Per El Periòdic

La delegació andorrana.
La delegació andorrana. | SFGA / JAVILADOT

La delegació andorrana i la UE van mantenir ahir una nova ronda de negociació per a l’acord d’associació, en format telemàtic, que va permetre avançar en l’organització de la represa del cabal de diversos dels annexos que són més extensos. En concret, Andorra va presentar diversos plans de treball en forma de calendari, que van ser ben acollits per la delegació europea, i que van permetre obtenir acords de principis sobre adaptacions temporals en matèria de medi ambient i de salut vegetal. L’objectiu de la demanda és que Andorra pugui incorporar la totalitat del cabal que proposa la UE en aquestes dues matèries de manera esglaonada i seguint uns criteris de pertinença. Així, la metodologia de treball també fixa uns compromisos temporals assequibles necessaris per Andorra donat que aquests dos annexos representen una part significativa del cabal que s’haurà d’assumir.

Per altra banda, les dues delegacions també van avançar en les adaptacions sobre electricitat, baixant al detall de l’acord de principi assolit al març d’aquest any. Durant la jornada també es va tractar l’Annex II, sobre com organitzar la vigilància del mercat. La trobada d’ahir encara va estar centrada en temes eminentment tècnics a demanda d’Andorra, que vol esperar a reprendre la negociació en presencial abans de posar sobre la taula els dossiers prioritaris que queden per negociar.

Les delegacions d’Andorra i de la Unió Europea van ser encapçalades d’una banda pel secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, i per la cap negociadora adjunta, Clara Ganslandt, de l’altra. Els dos equips es tornaran a trobar al desembre, per la darrera ronda de negociació d’aquest any. Abans d’acabar el 2021 també hi ha previstos, al novembre, intercanvis tècnics en matèria d’estadística i de medi ambient.

PUBLICITAT
PUBLICITAT