PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Calvó apunta a l’ONU que el canvi climàtic «és una lluita global»

La ministra defensa la necessitat de finançar la transició energètica

Per El Periòdic

Una instantània de l’emissió del discurs de Calvó a l’ONU.
Una instantània de l’emissió del discurs de Calvó a l’ONU. | Govern d\'Andorra

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va participar ahir de manera telemàtica al debat d’alt nivell de les Nacions Unides (ONU) titulat Entregar accions climàtiques: per a les persones, el planeta i la prosperitat. En el seu parlament, la ministra va recordar que el repte del canvi climàtic «és una lluita global», i que malgrat que Andorra sigui un país petit, això no suposa que el seu compromís «no estigui a l’altura de la gran responsabilitat que requereix el repte global».

En aquest context, la titular de Medi Ambient va explicar que «Andorra creu fermament en la internacionalització dels costos» derivats de la crisi climàtica, i per això ha impulsat la creació d’un preu pel carboni. Calvó va defensar que l’acció climàtica, i en particular la transició energètica, han d’anar de la mà de finançament per no deixar ningú enrere i impulsar el canvi d’hàbits necessari entre la societat, i precisament, aquest és l’efecte que persegueix la taxa verda. Paral·lelament, la ministra va explicar que el Govern ha promulgat la creació d’un fons verd per al clima que permet finançar accions concretes com la reducció de les tarifes del transport públic, incrementar les ajudes a l’eficiència energètica dels habitatges o apostar per la compra de vehicles elèctrics. «Només sobre la base de l’esforç integral aconseguirem els nostres objectius», va reiterar. 

Finalment, Calvó va demanar als països que defensin l’Acord de París perquè «els compromisos assumits actualment a nivell mundial ens estan encaminant cap a un escalfament allunyat dels objectius marcats». És per això que va indicar que Andorra segueix subscrivint i assumint com a propis els objectius internacionals per desenvolupar una «acció climàtica ferma, decisiva i immediata».

La setmana vinent, el cap de Govern, Xavier Espot, participarà en la reunió per als caps d’Estat i de Govern, mentre que Calvó estarà present a Glasgow per participar en la reunió per a ministres de Medi Ambient, entre el 9 i l’11 de novembre. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT