Andorra la Vella
L’ONCE i Afers Socials treballaran per la contractació de persones amb diversitat funcional
La Llei de Funció Pública inclou l’obligatorietat, però la realitat és que costa d’apropar les places al col·lectiu
El Ministeri d’Afers Socials i l’Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) van acordar ahir engegar un treball de cara l’any vinent per afavorir la contractació de persones amb diversitat funcional a l’Administració. Així ho va explicar la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, després de les primeres reunions mantingudes amb una delegació del Grup Social ONCE que ahir i avui es troben al Principat per ampliar les vies de col·laboració amb les institucions i associacions andorranes en el marc del suport a les persones discapacitades. «Hem de treballar per poder fer uns edictes i uns concursos públics que siguin en condicions d’igualtat, però accessibles també per totes les persones amb discapacitat», va apuntar Pallarés, que es va mostrar partidària de «créixer i avançar en aquesta qüestió de la formació interna per poder obrir aquests concursos, ser més accessibles, i poder arribar, com a mínim, a les quotes que tenim marcades de contractació dins de l’Administració». I, és que, tal com va manifestar la titular d’Afers Socials, «dins de la Llei de Funció Pública, tenim l’obligatorietat i aquesta discriminació positiva de contractació, però la realitat és que costa molt que accedeixin». Per tant, aquesta acció ha de permetre al Govern «trobar aquests límits i les diferències i millorar aquest procés».
Aquesta via de cooperació, tal com va detallar la ministra, és possible des que Andorra va entrar a formar part l’any 2017 en un programa iberoamericà per la discapacitat, del qual l’ONCE n’ostenta la secretaria. Així, la titular d’Afers Socials va incidir que les reunions mantingudes durant la jornada d’ahir estaven encaminades a «trobar com optimitzar molt més aquest recurs», i lamentant que durant la pandèmia del coronavirus s’han aturat una mica els contactes al respecte. Sigui com sigui, Pallarés va considerar que «la col·laboració amb l’ONCE en aquest programa és molt àmplia per part d’Andorra, i pensem que valia la pena ampliar les relacions que podem tenir amb ells», a banda que es tracta d’una «demanda insistent per part de les associacions de discapacitats al país». De fet, tal com va reconèixer la ministra, «l’ONCE és una entitat molt potent i que ofereix molts recursos que, per un país petit com el nostre, a vegades seria difícil de poder desenvolupar de forma independent».
Un altre element que Pallarés es va mostrar esperançada d’aconseguir en el marc de la trobada va ser establir vies de treball vinculades a la Llei d’Accessibilitat, una norma «una mica antiga», segons la ministra, malgrat que s’hi han incorporat «moltes millores» al llarg del temps. «Pensem que ens podrien donar suport en els temes d’accessibilitat», va avançar. En definitiva, la titular d’Afers Socials va posar en relleu l’acció «més directa i individualitzada» amb cada país que es duu a terme dins del programa iberoamericà.
Els cupons han d’esperar
Preguntada per la premsa, la ministra va puntualitzar que en el marc d’aquesta trobada no estava previst tractar «les qüestions relatives al joc», és a dir, respecte de les butlletes de loteria que des de l’ONCE es venen i que també suposen un exercici d’inclusió de persones afectades per discapacitats –especialment, les visuals–. Tal com va exposar Pallarés, aquest element «s’està portant per part dels ministeris de Finances i d’Afers Exteriors», i comprèn aspectes dins de la relació bilateral i que necessiten convenis específics.
En qualsevol cas, la titular d’Afers Socials va assegurar que els elements relacionats al joc per part de l’ONCE «són sobre la taula», i especialment, qui manté més contacte al respecte és el ministre de Finances, Eric Jover, tenint molt a veure amb la Llei del Joc. És a dir, que malgrat que en aquesta ronda de reunions no es tracti, és una qüestió amb vigència i que s’està treballant.
Millorar el treball en xarxa, la clau en l’acompanyament social
La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, va reflexionar ahir que cal millorar el treball en xarxa de cara a l’atenció de les persones afectades per malalties mentals o situacions socials desfavorides. Aquestes valoracions van ser fruit de la pregunta dels mitjans i després que les darreres jornades es donessin a conèixer dos suposats casos de persones que es van llevar la vida al país, i on la soledat podria haver incidit de forma fatal. «Això no és un tema exclusiu de les institucions, crec que com a societat ens culpa a tots i tots tenim treball per fer en aquest sentit», va declarar Pallarés, que va assegurar que des del seu ministeri, i juntament amb el de Salut i d’Educació, «treballem de manera transversal en la forma d’apropar-nos cada vegada més directament a aquests casos que afecten des de persones molt joves a molt adultes», i que també s’estudia «el seguiment dels programes de salut mental i d’acompanyament social». A més, la ministra també va destacar el paper «cabdal» que tenen les associacions al respecte per tal de «poder arribar abans i oferir millors solucions als casos per evitar resultats tan tristos».