PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El CREI s’estrenarà el primer semestre del 2022

La instal·lació es troba en la fase final a falta del material i adjudicar el concurs per a la seva gestió de cara al futur

Per El Periòdic

Façana de l’edifici on s’ubicarà el centre residencial d’educació intensiva.
Façana de l’edifici on s’ubicarà el centre residencial d’educació intensiva. | ANA/ L.G.

El Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) estarà en funcionament durant el primer semestre del 2022 «si tot va bé». Així ho va indicar el director del Departament d’Infància, Adolescència i Joventut, Jordi Olivé, qui va afirmar que la instal·lació es troba en la fase final d’obra i tan sols mancarà dotar-la de material i adjudicar, a través de concurs, la seva gestió. En aquesta línia, va exposar que des del Ministeri d’Afers Socials estan treballant perquè el recurs sigui de gestió «publicoprivada», una modalitat que consideren que garantirà que hi hagi professionals especialitzats en centres d’aquestes característiques, «d’alta complexitat». Així, va assenyalar que tenint en compte que a Andorra no hi ha cap iniciativa especialitzada en aquesta matèria, «probablement també hi podran optar empreses internacionals».
«A Andorra no existeix cap empresa dedicada a la gestió de centres residencials d’atenció en aquesta tipologia, i el fet que vingui algú ja ens garanteix una experiència i formació en aquest àmbit», va manifestar. En aquest sentit, apunta que, tot i que seria un centre públic, que la gestió vagi a càrrec d’una empresa privada dotarà la instal·lació «d’estàndards de qualitat», agilitzarà les qüestions relatives a la contractació del personal i aportarà uns reglaments de règim intern «ja establerts i experimentats».


Olivé va explicar que el projecte ha evolucionat més enllà del que es tenia previst en un inici, tot indicant que «serà força innovador», ja que no només esdevindrà un centre residencial, sinó que s’estudia la possibilitat que es combini amb un «recurs de dia, preventiu», adreçat a aquells adolescents que es troben en fase inicial. «La voluntat seria anticipar quan un adolescent comença a presentar aquesta mena de conductes i també es donaria l’opció que els joves en règim residencial es poguessin acollir al diürn si el seu comportament millora», va asseverar. A més, va apuntar que una altra de les aspiracions del CREI és poder tractar al país els adolescents que es troben interns en centres amb conveni amb l’Executiu. «Amb aquestes dues modalitats podrem garantir que els joves puguin seguir altres tractaments a banda», va matisar.


Quant al nombre de places que podrà acollir el recurs, el director del Departament d’Infància va comentar que se situaria prop de la vintena, però va puntualitzar que la idea que planteja el Govern per donar el tret de sortida al dispositiu d’atenció és «començar amb menys places de les que podem assumir i anar augmentant en un termini de dos anys per donar una atenció més individualitzada i concreta». D’aquesta manera, la voluntat és incrementar els joves tutelats a mesura que els tècnics tinguin la gestió «controlada».


En referència als professionals que hi haurà al CREI, Olivé va assenyalar que encara s’està acabant de treballar en les ràtios que hi hauria d’haver per cada adolescent, ja que «són joves amb trastorns de conducta i addiccions pronunciades i hem de poder garantir l’atenció del 24 hores», per la qual cosa «és un dispositiu on hi ha d’haver professionals molt formats i experimentats per garantir-ne el bon funcionament». A més, va posar de manifest que també es plantegen la incorporació al centre, almenys de manera puntual, de psicòlegs, psiquiatres, infermers i professionals educatius per garantir que els adolescents segueixen el cicle educatiu formal, a més d’activitats i tallers lúdics. El CREI és una demanda reiterada per part de les associacions vinculades a la infància i l’adolescència. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT