PUBLICITAT

Els restauradors podran exigir als clients el certificat Covid

Les estacions d’esquí recuperaran l’aforament complet per aquesta temporada

Per Andreu Rubert

Imatge d’arxiu d’uns esquiadors al telecadira de les pistes d’Arinsal.
Imatge d’arxiu d’uns esquiadors al telecadira de les pistes d’Arinsal. | Maricel Blanch

El cap de Govern, Xavier Espot, va manifestar que els restauradors de les estacions d’esquí tindran llibertat per decidir si demanen als seus clients el passaport Covid, per tenir en compte tant les mesures d’aforament, com l’ús de la mascareta a aquests locals. En aquesta línia va apuntar que «s’haurà d’acreditar el pas sanitari amb la vacunació de doble pauta, en llocs com els restaurants, si volen mantenir l’aforament del 100%», però per contra va apuntar que si aquests locals opten per no demanar-la «s’hauran de sotmetre als aforaments que establim per a la resta d’activitats similars al país». Unes afirmacions que van amb concordança amb el que ja va avançar aquest dijous el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, qui va apuntar que aquests protocols serien «molt homogenis» per aquest tipus d’establiments, i que s’assemblarien a les del sector de l’hostaleria.

Espot va realitzar aquestes declaracions durant la seva visita a la 42a edició de la Fira d’Andorra la Vella, alhora que finalitzava la reunió entre el ministre Benazet i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, amb el sector de l’esquí. Aquest va declarar que «en principi la idea és que cada restaurador pel seu compte, si vol, pot exigir el certificat Covid», en aquesta línia va afegir que «creiem en la llibertat dels individus i per tant s’ha de fer un vot de confiança en ells». D’altra banda, també va manifestar que «s’haurà de fer una divisió del que es considera espai obert i tancat», en referència als dubtes que sorgeixen sobre els espais on serà obligatori dur la mascareta. Pel que fa als telecabines, el president d’Ski Andorra, Francesc Camps ja va avançar que sí que seria necessària, tal com va confirmar a posteriori el cap de Govern, encara que Espot va deixar caure que la mascareta no seria necessària a altres espais com els telecadires o els remuntadors.


Així i tot, l’Executiu va ser caut en aquest sentit i va assenyalar que «el que s’ha establert avui [ahir] són unes bases generals, més conceptuals, que jo crec que compartim amb el mateix sector», i en aquesta primera pressa de contacte «no s’ha filat tan prim», sobretot en referència a una hipotètica situació on el client no pugui acreditar la pauta de vacunació completa de la Covid. Espot va valorar que aquesta reunió ha estat «productiva i positiva», i que el tema principal que s’ha debatut en aquesta és que «es pugui esquiar als espais a l’aire lliure sense mascareta». A més, en aquesta línia va apuntar que «aquestes mesures es podran realitzar llevat que hi hagi circumstàncies sobrevingudes, com que la pandèmia empitjori o que altres països condicionin l’arribada de turistes amb mesures addicionals de protecció». Els protocols de la darrera reunió amb les estacions d’esquí se sumen als altres que ja va avançar el president d’Ski Andorra, com l’obligatorietat en la pauta de vacunació dels professionals que treballin durant aquesta temporada. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT