PUBLICITAT

Els carburants i els productes frescos eviten un IPC negatiu

  • L'indicador subjacent anual és del -0,1%, tot i que en termes globals el preu dels diners ha pujat un 1,6%
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

El comportament a l'alça del preu dels productes energètics, especialment els carburants, i dels productes frescos que conformen la cistella de la compra ha motivat un Índex de Preus al Consum (IPC) positiu al tancament del 2010, ja que, tal i com mostren les dades del Departament d'Estadística fetes públiques ahir, l'indicador subjacent era d'un -0,1%. El resultat ha estat l'esmentat IPC del 1,6%, ja anunciat dimecres des del Govern, un indicador que serà la referència per a molts sectors econòmics durant aquest recentment estrenat any 2011.

Des de la Secretaria d'Estat per la Reforma de l'Administració i la Promoció de la Societat del Coneixement es va difondre un recull estadístic que detalla com la variació anyal de l'IPC del 2010 acaba registrant l'1,6% «després de pujar dues dècimes aquest darrer més», en referència al novembre, quan aquest va tancar amb una xifra també en positiu situada en un 1,4%. La variació mensual amb un increment del 0,2%, de fet, és superior a la registrada en el mateix mes de l'any passat, quan l'oscil·lació va ser en positiu però amb una difererència d'un 0,1%.

La dinàmica ha estat marcada, segons va informar Estadística, per un escenari on han mantingut un comportament a l'alça els grups que han pujat més que l'any anterior, en aquest cas Transport, Esbarjo, Habitatge, Mobles, Alimentació, Restauració i Salut.

Tot això mentre han tingut un efecte «moderador» sobre l'IPC grups que s'han mantingut estables quan l'any anterior pujaven com Ensenyament, altres que han baixat quan l'any anterior es mantenien estables com és el cas de Béns i serveis diversos, i finalment grups que han baixat més que l'any anterior, com ha succeït amb Roba i calçat.

la dinàmica específica / A l'hora de realitzar un càlcul acurat dels sectors que, en termes anyals, han progatonitzat durant el 2010 una tendència inflacionista, Estadística va ressaltar set grans categories. Entre aquestes hi ha, especialment el Transport, que va passar del 4,7% al 5,2% «sobretot per les pujades de preus dels Carburants, que passen del 11,6% al 13,1%, dels Pneumàtics i peces de recanvi, que passen del 1,5% al 2%, i dels Altres vehicles per al transport personal, que passen del 0,8% al 1,2%».

A banda d'aquest sector especialment inflacionista, també ha pesat l'auge del grup Esbarjo, que va passar del -2,7% al -2,4% a causa de les pujades dels preus dels subgrups Ordinadors personals –del -11,7% al -8,5%–, els Viatges turístics –del -3,9% al -2%– i dels Serveis culturals i recreatius –del 0,5% al 1,3%. A tot això s'ha de sumar la inflació originada per l'augment del sector Habitatge del 2,7% al 2,9%, l'experimentat per l'àmbit Mobles i estris domèstics –del -1,3% al -1,1%–, dels Aliments, begudes i tabac –que va passar del 0,5% al 0,7%–, així com augments d'una dècima tant en la categoria Hotels i restaurants –del 1,1% al 1,2%– com en Salut –del 4,2% al 4,3%.

En canvi, els grups que, en termes anyals, van mantenir una tendència menys inflacionista, segons va informar Estadística, van ser Roba i calçat –del -3,9% al -4,7%–, Béns i serveis diversos –del 0,4% al 0,1%– i Ensenyament, que va passar del 3,4% al 3,3%.

comparació amb l'ipc subjacent / En el cas de recollir tots els preus de l'IPC a excepció dels que tenen preus volàtils i no estacionals, és a dir els energètics i els frescos, «l'IPC subjacent anyal registra aquest desembre, per tercer mes consecutiu, la xifra negativa del -0,1%».

Així, al mes de desembre es va incrementar fins a un 1,7% la diferència entre l'IPC i la inflació subjacent. Segons el criteri d'Estadística, «la causa se situa en la variació dels productes petroliers» en un 15,2% –quan al desembre del 2009 va ser del -5%–, a més d'una variació dels productes frescos en un increment del 2,3%, quan al desembre del 2009 l'oscil·lació era del -1%.

comparació amb els veïns / L'IPC andorrà es va situar per sota tant del registrat a Espanya com del que es va donar a França, tot i que molt més a prop del país veí del nord, que va assolir un 1,8%, quan a espanya s'ha disparat fins el 3%. En el cas de França, després de registrar al desembre una variació mensual del 0,5%, han estat les pujades de preus de l'Energia –1,9% mensual i 12,5% anyal– les que han conduït a aquesta situació inflacionista, juntament amb la pujada dels Productes petroliers d'un 3,2% mensual i un 16,5% anyal.

En canvi, l'increment de l'IPC a Espanya va arribar després d'una variació mensual del 0,6% com a conseqüència d'un augment dels preus del Transport –1,9% mensual, 9,2% anyal–, de les Begudes alcohòliques i tabac –6,1% mensual, 15,2% anyal–, entre d'altres. En el cas espanyol, van baixar els preus del grup Roba i calçat un -1,2% mensual per l'efecte del principi de la temporada de rebaixes d'hivern, una circumstància que a Andorra no es dona per la manca de regulació del període de rebaixes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT