PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern vol una llei que reguli totes les activitats de muntanya

Gallardo reconeix que el text actual ha quedat «obsolet» i que cal incloure els serveis de qualsevol època de l’any

Per El Periòdic

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la roda de premsa d’ahir
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la roda de premsa d’ahir | SFGA / JAViladot

El Govern entrarà a tràmit parlamentari tan aviat com sigui possible la nova llei d’estacions d’esquí, que passaran a dir-se estacions de muntanya. L’objectiu és regular el conjunt d’activitats que es duen a terme a la muntanya en comptes de centrar-se exclusivament en l’esquí. La llei defineix el concepte d’estació de muntanya com una activitat mercantil on es desenvolupa una prestació de serveis relacionats amb l’esquí o els esports de muntanya, així com activitats turístiques i lúdiques. Cal destacar que aquest nou text podrà sancionar totes aquelles persones que no disposin del Forfet Natura en la utilització de les pistes quan duguin a terme esquí de muntanya o qualsevol mena d’activitat que no impliqui obtenir el forfet d’esquí alpí, esquí de fons o snowboard. A més, també hi estaran subjectes aquelles persones que no compleixin amb certs aspectes de seguretat.

Aquest projecte, que ha estat tramitat amb caràcter d’urgència, neix amb la voluntat de regular els drets i deures de tots els usuaris, explotadors i treballadors dels dominis esquiables i, alhora, garantir la seguretat de les persones i el respecte a l’entorn natural. D’aquesta manera i, segons va indicar ahir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, «passem d’una llei obsoleta d’esquí i transports per cable de fa més de 20 anys, a una llei d’estacions de muntanya que engloba totes les activitats i els serveis que estan guanyant pes darrerament». El ministre va posar l’exemple de les activitats d’estiu que es duen a terme a Naturland com a domini que s’inclourà dins el nou marc regulador. La legislació permetrà agilitzar notablement l’obertura de noves activitats comercials i descentralitzar la llei d’instal·lacions mecàniques que, de mica en mica, s’han anat incorporant a les estacions a causa de les noves tendències i els nous requeriments dels consumidors. «La llei de l’any 2000 no tenia en compte altres activitats que actualment es troben en un moment de creixement important», va relatar Gallardo. A més a més, preveurà una divisió de les àrees regulades d’activitat i les no regulades en què els serveis d’emergència i rescat seran assegurats o no per l’explotador depenent de si la zona es troba sota l’aixopluc de la nova llei.

Així doncs, Gallardo va indicar que totes les activitats i esports de muntanya es veuran afectades per la nova llei i va establir la divisió dels esports i les activitats de muntanya entre l’esquí alpí o de fons i l’esquí de muntanya, raquetes, motos de neu, etc. També es diferenciarà entre esquiador, usuari d’activitat de muntanya i vianant. El ministre va assenyalar que «el text permetrà aclarir algunes situacions que puguin generar inseguretat jurídica, tant a usuaris com a explotadors i treballadors». Per tant, controvèrsies com les que es van dur a terme la temporada passada a les pistes d’esquí amb el conflicte de la utilització de les pistes per part dels usuaris que realitzaven esquí de muntanya, es veuran condicionades pel nou marc jurídic que intentarà entrar en vigor abans que comci la temporada d’hivern. Un cop s’aprovi la llei, es donarà per part de l’Administració un termini de tres mesos perquè les estacions de muntanya es puguin adaptar a la nova regulació.
 
D’altra banda, la llei incidirà en la classificació i la senyalització de la dificultat de les pistes, el condicionament de les mateixes o bé les actuacions que es podran dur a terme. Gallardo va afirmar que totes les competències que fixin els explotadors hauran d’estar subjectes als plans d’urbanisme i a la legislació del territori en general i que quedaran excloses totes aquelles activitats que figurin restringides pel contracte privat o públic de cessió. El ministre va indicar que «aquest projecte compta amb el suport de diferents agents importants com l’associació Ski Andorra», i que, tot i no haver aconseguit la satisfacció de tothom, s’atansa bastant al que esperaven totes les parts implicades en la conformació d’aquest projecte de llei que marcarà un punt i a part a les polítiques de les noves estacions de muntanya del Principat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT