PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Museu Fàbrica Reig tanca i es passa a l’entorn virtual

El centre tanca les portes després de 18 anys d’activitat

Per El Periòdic

La presidenta de la Fundació Reig, Deborah Ribas juntament amb la directora del Museu, Maria Martí.
La presidenta de la Fundació Reig, Deborah Ribas juntament amb la directora del Museu, Maria Martí. | Museu Fàbrica Reig

La presidenta de la Fundació Reig, Deborah Ribas, va anunciar ahir al matí el tancament definitiu del Museu Fàbrica Reig de Sant Julià de Lòria, juntament amb Maria Martí, la directora d’aquest. Les causes, segons Ribas giren entorn de la durada dels projectes i va esmentar que la fundació no vol eternitzar-se en els esdeveniments que estan duent a terme. D’aquesta manera, va assenyalar que la pandèmia ha accelerat la decisió del tancament físic del centre. 
Paral·lelament, Ribas va expressar que «el museu ja ha cobert la seva etapa i ha assolit els objectius que s’havien marcat des de la fundació com ara fer arribar a tothom que ens visités la importància del tabac en l’economia andorrana». Durant 18 anys s’han rebut més de 200.000 visitants durant els quals s’han organitzat prop de 100 actes culturals i 54 exposicions temporals. 


S’obrirà així una nova era digital en què es continuarà aprofundint en el tema del tabac mitjançant també peces de l’arxiu i la biblioteca del museu que permetrà arribar a un públic més ampli i a qualsevol associació que pogués estar-hi interessada. Ribas va esmentar que «donar a conèixer la indústria del tabac ha sigut la nostra fita principal i que aquest patrimoni de la societat andorrana continuï present en les properes generacions amb la nova etapa virtual».
La presidenta de la fundació va remarcar que algunes de les exposicions temporals que haurien trobat cabuda en el museu, podran traspassar-se fàcilment a noves destinacions arreu del Principat, ja que segons Ribas «Andorra disposa d’una oferta excel·lent d’infraestructures culturals». Es tracta d’una decisió profundament meditada per part dels membres del Patronat, els quals volen acceptar aquest nou repte de traslladar el museu al món virtual.
Així doncs, l’últim esdeveniment cultural que es durà a terme al centre és l’exposició fotogràfica de Julià Reig Roqueta (1875-1942) que va començar ahir i s’allargarà fins al dia 9 de gener. Reig, que es va dedicar a retratar la vida quotidiana dels habitants de la parròquia de Sant Julià durant anys, és un dels personatges que va realitzar alguns dels documents visuals més importants per a la memòria històrica d’Andorra durant el segle XX.


Les fotografies exposades mostren una rellevant quantitat de persones no identificades realitzant tota mena d’accions rutinàries arreu de la Parròquia, però sobretot permetrà endinsar al visitant del museu en les labors de la recol·lecció del tabac i, alhora, teixir un bon relat sobre la saga familiar dels Reig. La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, té la voluntat de reunir-se amb els patrons de la Fundació Julià Reig per conèixer els elements que els han portat a tancar les portes del museu del Tabac de manera presencial. Ho va informar ahir el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, qui va indicar que encara que per l’executiu sigui una llàstima perdre un espai museístic presencial al país, «són una iniciativa privada i cal respectar les seves decisions».  En aquest sentit, va destacar la cooperació que ha mantingut la fundació al llarg dels anys amb el Govern i la voluntat «d’intercanviar opinions». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT