PUBLICITAT

YouTube parla clar i català

  • L'empresa Google tradueix el portal d'intercanvi de vídeos després de rebre més de 2.900 signatures
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La interfície del portal YouTube està disponible en català des d'ahir. Foto: EL PERIÒDIC

Finalment. YouTube parla clar i català. Des d'ahir, els internautes que així ho desitgin poden navegar per la interfície d'aquest lloc web d'intercanvi de vídeos –el més popular de la xarxa– en la llengua oficial del Principat. És clar que la reivindicació no es va originar aquí, sinó que va ser un informàtic d'Elx, Daniel Olivares, qui va iniciar una campanya per sol·licitar la traducció al català, en la línia del que ja havia fet Google amb altres eines, com ara el cercador o el correu electrònic. Un grup d'internautes encapçalat per Olivares va lliurar a Google gairebé 3.000 signatures. Tres mesos després, la traducció és una realitat.

«Ja era hora que YouTube apostés pel català i per la normalització de la llengua en un servei tan popular». Amb aquestes declaracions a l'ACN, Olivares valorava la traducció del portal al català. Ara, el seu nou objectiu és la traducció del servei de música Spotify.

«Campanya finalitzada amb 2.973 signatures vàlides. Hem aconseguit YouTube en català». Aquestes són les frases que es podien llegir ahir al web de la campanya de la xarxa social Flog.cat, que administra el mateix Olivares. La seva satisfacció era evident.

El març farà un any que va començar una campanya de recollida de signatures –difosa també a través del Facebook– per demanar a Google, empresa propietària de YouTube, que el portal parlés en català. Set mesos després, van fer arribar per correu ordinari més de 2.000 signatures validades a la sucursal de Google a l'Estat espanyol i a la seu central de la companyia, a Califòrnia.

Olivares va explicar que Google els va notificar que havia rebut la sol·licitud si bé, una vegada disponible la sol·licitud, el gegant informàtic no es va posar en contacte amb els responsables de la campanya.

«El YouTube és un dels serveis més populars d'internet, que rep més visites, i pensàvem que havia d'incorporar el català», va explicar el jove d'Elx en una entrevista telefònica amb l'ACN.

El català s'afegeix, doncs, a la llista de 40 llengües en què està disponible YouTube. Per a aquells que ja tenen el navegador configurat en llengua catalana, la traducció és automàtica. És a dir, quan entrin a www.youtube.com, ja podran veure la versió en català.

En cas contrari, la llengua del portal es pot modificar des de les opcions internes de l'eina –a la part inferior de la pàgina principal– o bé es pot configurar el navegador en català, seguint les instruccions de la campanya Navega en català de la Fundació PuntCat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT