Escaldes-Engordany
Els propietaris consideren com «molt greu» la reforma fiscal
El president de l’APBI, Artur Homs, creu que són mesures que es volen fer «de cara a la galeria»
L’Associació de propietaris de bens immobles (APBI) considera que les mesures que es preveuen en la reforma fiscal, i que afecten els habitatges de lloguer és un assumpte «molt greu i que no existeix a cap altre país». El president de l’APBI, Artur Homs, creu que aquestes es realitzen «de cara a la galeria, però, a més a més, de retruc afecten directament al mercat del lloguer de forma negativa». Homs va subratllar que «des del 2003 estem amb aquestes reformes», i que potser això desencadeni que «la pròxima vegada que hagis d’invertir diners ho faràs en una altra cosa, no en un pis de lloguer».
En aquesta línia, el màxim mandatari de l’associació considera que aquesta reforma el que provocarà és que Andorra sigui menys competitiva, en matèria d’habitatge de lloguer, que els països veïns. De fet, el mateix Homs va manifestar que el principal escull són les amortitzacions: «a Espanya pots amortitzar el 100% del bé immoble que adquireixes, aquí sols pots amb el 50% de la teva construcció», i la valora com una «bestiesa» per la repercussió econòmica negativa que tindrà per al sector.
Així i tot, el president de l’associació va aclarir que «a nosaltres no ens afecta, però on sí ho fa és en el fet que no es posin nous pisos de lloguer al mercat». Per tant, creu que arribarà un punt on aquestes mesures no puguin continuar imposant-les el Govern i «hi haurà propietaris que rescindiran contractes de lloguer», va sentenciar.
Altre aspecte que afecta el sector és el de l’increment de l’IPC per als habitatges de lloguer. Homs va subratllar que «som l’únic sector que no se’ns ha deixat pujar l’IPC, a la resta de sectors sí que se’ls ha deixat». El president de l’APBI considera que aquesta mesura per part del Govern «és molt greu perquè tu com a propietari no pots fer res davant altres sectors que sí que l’estan pujant», i va afegir que «el que es crea és una desigualtat en el mercat, i també trasllada tota la responsabilitat de l’habitatge als propietaris, quan realment tampoc és així». Pel que fa a la cessió de l’habitatge per consanguinitat, el mandatari va opinar que «aquesta cessió si es donés, en algun cas hauria de ser un acord que es fes entre propietari i llogater. Crec que tu pots fer el que vulguis amb el teu habitatge», i va jutjar aquesta mesura de la següent manera: «no cal traure una llei per a això. Em sembla innecessari. Ja hi ha instruments perquè els particulars puguin fer-lo sense cap problema».
Finalment, Homs va considerar que totes aquestes mesures «són de caràcter polític, per quedar bé de cara a la ciutadania», alhora que també creu que «moltes vegades la gent no té tots els elements per jutjar correctament el que està passant i al final sols es queden amb el titular».