PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les federacions hauran de complir al 2023 criteris mediambientals

El reglament s’extrau de la prova pilot feta amb cinc organitzacions

Per Andreu Rubert

El Secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, i el Secretari d’Estat de Medi Ambient, Marc Rossell.
El Secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, i el Secretari d’Estat de Medi Ambient, Marc Rossell. | SFGA/JAViladot

L’any 2023 pot esdevenir clau per a les federacions esportives del país per saber si rebran o no subvenció per part del Govern atès al codi de bones pràctiques que es va presentar ahir per part del Secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, i el Secretari d’Estat de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell. En aquesta línia, i com va declarar Ruiz, «la idea de cara al futur, amb un reglament treballat, la voluntat és que aquesta feina condicioni el possible augment de la demanda de subvenció». Així i tot, el mateix Secretari d’Esports va aclarir que durant l’exercici del 2022 aquest condicionament no entrarà en curs per a sol·licitar la subvenció.


Aquest codi de bones pràctiques ha estat el resultat de la prova pilot que va arrencar l’octubre del 2019 i que han desenvolupat cinc federacions esportives del país, la d’handbol, rugbi, natació, judo i vòlei. El reglament es va establir a través de 40 criteris ambientals i cada organisme pot optar fins a una puntuació màxima de punts del mateix nombre. D’aquests, 24 són relatius als esdeveniments esportius, tant si són en equipaments com a la natura, i els 16 restants corresponen al mateix funcionament de les federacions. A més, aquest projecte no sols contempla l’activitat que desenvolupen les organitzacions a les seves instal·lacions privades sinó que també té en compte els esdeveniments que realitzin a la natura, on s’inclouran criteris com la protecció a la biodiversitat, al consum i la compra responsable. Entre els 40 criteris es va tenir en compte l’eficiència i estalvi energètic, mobilitat sostenible, emissions atmosfèriques, estalvi d’aigua, gestió de residus i la informació i comunicació. A més, es va incloure un apartat per a les emissions de gasos d’efecte hivernacles de les organitzacions i, com va asserir Rossell, «cada federació pot calcular la seva emissió i pot arribar fins i tot a compensar-les».


Aquest codi de bones pràctiques surt com a resposta de la Llei 37/20218 de l’esport del i la Llei 21/2018 d’impuls de la transició energètica en coherència amb el Pla d’acció horitzó 2023 del Govern per fer de l’esport, com va declarar el Secretari d’Esport: «es tracta d’una eina per a que fomenti les bones pràctiques mediambientals i els hàbits saludables».
En l’acte, a banda d’explicar l’estructura d’aquest nou reglament es van lliurar també els distintius en forma de diplomes a les cinc federacions que han participat en la prova pilot. Aquestes van obtenir quatre distintius de bronze i un de plata. Finalment, el mateix Ruiz va manifestar que a partir d’octubre s’ha ampliar l’adhesió al codi per a la resta de federacions del Principat, per tal de poder fer així a finals d’aquest any l’anàlisi de les propostes de millora determinades per les organitzacions esportives participants. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT