PUBLICITAT

Andorra la Vella

23 infectats en dos brots a les escoles de la Massana i Sant Julià

Benazet assegura que volen «donar continuïtat» a l’obertura de l’oci nocturn quan acabi l’estudi de l’octubre

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, instants abans de començar la roda de premsa d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, instants abans de començar la roda de premsa d’ahir. | SFGA / CESTEVE

El control epidemiològic que es realitza als centres educatius ha permès detectar dos brots en dues escoles andorranes de primera ensenyança del país. Segons va confirmar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, hi havia 23 contagiats en total, entre el centre de Sant Julià de Lòria i el de la Massana. En concret, a l’escola laurediana s’havien notificat 16 positius, dels quals 15 alumnes i un professor d’algunes aules de primer i segon curs, i els set restants es van detectar el dimarts a la Massana, corresponent a sis nens i nenes i un docent de cinquè i sisè. Així mateix, el titular de Salut va confirmar que el seu departament estava desenvolupant les tasques de seguiment en ambdós casos, i especialment del segon, el detectat amb posterioritat, i que avui farà proves TMA a la bombolla educativa dels positius.

No obstant això, el Govern va corroborar que la tendència d’aquella petita onada que s’intuïa la setmana passada, fruit de la tornada a l’escola i el final de les vacances, era a la baixa. «Estem a la fase final del rebrot, tot i que això no vol dir que en altres etapes de més interacció com el Nadal n’hi pugui haver més», va declarar Benazet, puntualitzant que «s’ha confirmat que les vacunes eviten els grans brots i els casos greus». I és en aquest marc de bonança que el Consell de Ministres va aprovar un nou alleugiment de les mesures al voltant de la gestió del coronavirus: des d’avui, s’elimina l’ús de la mascareta a les escoles bressol. Així, s’equiparen aquests centres amb les escoles, i tots els monitors i docents immunitzats podran prescindir d’ella.

L’altra novetat normativa aprovada en la reunió ministerial va ser el decret que determina els requisits sanitaris per accedir a Andorra des de fora de la Unió Europea o els països assimilats. El nou text estipula que, per entrar al país, cal presentar un certificat de vacunació, o bé de recuperació de la malaltia, o bé una prova PCR o TMA negativa feta com a molt 72 hores abans. A més, s’haurà de deixar una còpia d’aquest document a l’establiment hoteler per estades de més de tres dies. En qualsevol cas, quedaran exclosos els viatgers provinents d’aquests països que, previ a la seva arribada al Principat, hagin fet una estada de 10 o més dies ininterrompudament a Estats de la UE o assimilats.

Pel que fa a l’actualització sanitària, el ministre va informar que el total d’infectats en la Covid-19 al Principat era de 15.314 persones, set més que la jornada anterior, mentre que les altes van augmentar en 10 fins a les 15.123. Per aquest motiu, va tornar a rebaixar-se el nombre d’actius, que ahir sumaven 61.

Discoteques obertes

En relació amb l’actualitat de l’oci nocturn, el ministre de Salut va avançar que, si l’evolució epidemiològica es manté com ara, «volem donar continuïtat a l’obertura de l’oci nocturn, i fins i tot, amb menys limitacions», pel fet que «la nostra intenció és no marejar la gent». «Estic optimista i crec que no haurem de tornar a tancar l’oci nocturn», va remarcar el titular de Salut. I en aquesta línia d’alleugiment a futur de les restriccions, i amb la vista posada al Nadal, el ministre va apuntar que «donada la bona evolució de la pandèmia, esperem unes festes amb una certa normalitat».

En darrera instància, i preguntat per la premsa, Benazet va afirmar que la campanya de vacunació segueix activa tot i que el seu ritme s’ha vist disminuït. Actualment, hi ha 105.982 vaccins inoculats, xifra que es tradueix en un 75,6% de les persones de més de 16 anys d’Andorra amb la pauta completa. A més, el ministre va reconèixer que la política del Govern ha estat la «d’obtenir el màxim de vacunes», i per això, hi ha romanents de Moderna i d’AstraZeneca –aquests darrers amb una data de caducitat pròxima–, a banda de les noves dosis de Pfizer pendents d’arribar. Sigui com sigui, el titular de Salut va reiterar a la població que les vacunes són segures i efectives, i les dades així ho indiquen, i va evocar «l’aspecte col·lectiu de la vacunació», pel fet que: «Una persona vacunada està més segura amb altres persones vacunades al voltant». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT