Consolidació històrica

Andorra venç San Marino i suma sis punts a l’European Qualifiers, una fita mai registrada en les pàgines tricolor

Per David Sansaloni

Els jugadors celebren el 0-1 de Marc Pujol en el partit d’ahir davant San Marino. | Xavi Miró/FAF

Andorra va escriure una nova pàgina en la seva història. La selecció va vèncer ahir San Marino per 0-3 i va aconseguir una triple fita, ja que per primera vegada suma sis punts en una fase classificatòria  mentre que, a més, es va fer amb la seva primera victòria oficial lluny del Principat i, per últim, amb el resultat més nombrós que s’hagi vist fins al moment.

Els andorrans van sortir a la gespa amb fins a nou cares noves en comparació amb el darrer partit del passat dissabte davant Anglaterra a l’Estadi Nacional, i amb un guió molt diferent. Mantenir la possessió de la pilota i portar el ritme del partit van ser les premisses que van voler establir els de Koldo Álvarez de Eulate al San Marino Stadium, i va sortir d’allò més bé perquè quan encara no havien passat 10 minuts de joc Marc Pujol va establir el 0-1 en el marcador. Una bona jugada de Cucu a passada de Cervós va deixar el del Formentera en una bona posició de xut, que va detenir en primera instància el porter de San Marino, però el rebuig va caure als peus del capità, que va engaltar de primeres amb cama dreta, col·locant la pilota rassa pel pal dret, impossible per a Benedittini.
Amb aquest gol, Pujol va celebrar de la millor manera la seva 97a internacionalitat, i es posa més a prop del selecte club del centenari, on tan sols hi són Òscar Sonejee, Ilde Lima i Marcio Vieira. L’avantatge al lluminós va donar confiança als tricolor, que començaven a agradar-se i Cervós va tenir altra oportunitat per eixamplar el resultat arran d’una falta directa. Tanmateix, els mateixos companys van saber que Pujol era l’home més endollat del partit, i va tenir altra ocasió, però l’àrbitre la va invalidar per fora de joc.

D’altra banda, el sanmarinesos també van anar animant-se i van tenir les seves accions de perill. Amb una transició ràpida, Golinucci va rebre a la vora de l’àrea i el xut, centrat, el va aturar sense problemes Iker Álvarez en la seva primera intervenció del duel. I si això succeïa en el minut 35, dos minuts després la va tornar a tenir Andorra arran d’una bona combinació de Moreno i Cucu, que va deixar sol al davanter tricolor però sense espai per realitzar una bona passada interior.
Ja a les acaballes de la primera meitat, Nanni va prolongar d’esperó una pilota aèria que li va arribar a Tomassini i la seva centrada va morir en mans d’Álvarez de Eulate. Finalment, els del Principat van tenir l’última amb una gran jugada que va començar San Nicolás amb una gran centrada que, de cap, Cristian Martínez va deixar per a Pujol que entrava amb molta potència, però malauradament el xut de primeres va sortir per fora de la porteria rival.

La segona meitat va reflectir, en termes generals, el que es va veure en la primera. Andorra va seguir pressionant, de tal manera que va encasellar durant els primers minuts els sanmarinesos dins de la seva àrea, i va ser aquesta insistència per eixamplar l’avantatge la que va suposar que els tricolor obtinguessin una falta directa, que Cervós es va tornar a atrevir a llençar directament a porteria, i el xut anava dintre, però una mà salvadora de Benedittini va impedir el segon per als visitants. El que no s’esperava San Marino és que el tret de cantonada fossi una jugada d’estratègia. Pujol va col·locar una passada perfecta per a Sergi Moreno, que de primeres amb cama esquerra va engaltar un xut potent que va significar el 0-2 per als andorrans, traduint-se també en l’estrena de Moreno com a golejador de la selecció.

La nit estava sent màgica per als de Koldo Álvarez de Eulate, però encara faltava la cirereta del pastís, que la va posar Cucu Fernández en el minut 90, en arreplegar un rebuig del porter a tir de, per descomptat, Marc Pujol, on el jove davanter sols va haver d’espentar la pilota per superar Benedittini i tancar així un duel que quedarà en la memòria dels jugadors i aficionats andorrans. Els tricolor tanquen així una finestra memorable i ja esperen les pròximes cites davant Polònia i Albània.

Les claus

Marc Pujol: El capità segueix incombustible i va realitzar un dels seus millor partits amb la selecció amb un gol i una assistència.

Sergi Moreno: Amb el seu gol, el migcampista s’estrena com a golejador de la tricolor en les seves més de 70 compareixences.

Cucu Fernández: El jove davanter es va estrenar com a golejador en una nit històrica, on ho va intentar fins al final de la trobada.

Intensitat: En cap moment del duel els andorrans van deixar de presionar San Marino, i van rebre el seu premi amb tres gols.