PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ros reitera que el subsidi d’atur no és un reclam en l’acord amb la UE

L’ambaixador comparteix la «feina d’acompanyament» que Espanya està fent en el procés andorrà

Per El Periòdic

Un instant del discurs d’Àngel Ros en la recepció a l’Ambaixada d’Espanya amb motiu de la festa nacional espayola.
Un instant del discurs d’Àngel Ros en la recepció a l’Ambaixada d’Espanya amb motiu de la festa nacional espayola. | SFGA / CESTEVE

L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, va reiterar novament ahir que Espanya no exigeix l’aplicació d’un subsidi d’atur en el marc de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Ho va manifestar durant l’acte de celebració de la festa nacional d’Espanya, o Dia de la Hispanitat, que va tenir lloc a la sala d’exposicions de l’ambaixada espanyola al país. En aquesta recepció hi van prendre part diferents representants de les institucions del país, com el cap de Govern, Xavier Espot, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, la síndica general, Roser Suñé, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i diversos consellers generals, entre d’altres. Posteriorment, la sala d’actes del Centre de Congressos de la capital va acollir un concert de l’orquestra de cambra catalana, en el qual van assistir nombroses autoritats. 

D’aquesta manera, Ros va indicar que la qüestió relativa als possibles canvis que Andorra hauria de dur a terme en matèria de seguretat social per a l’acord d’associació amb la UE «encara no s’han tractat». «Els temes socials i laborals encara no han començat», va puntualitzar. Així doncs, Ros va destacar que el país veí del sud està acompanyant el Principat en l’evolució de les converses i va acceptar que «evidentment, té interès en el fet que els ciutadans espanyols que treballen i resideixen aquí estiguin el màxim de protegit en aquesta matèria». En aquest sentit, va posar en relleu que Espanya no té potestat per posar requeriments en el procés andorrà, «només fa una feina d’acompanyament», per la qual cosa «no està marcant cap requeriment especial ni cap condició en l’acord negociador entre el Principat i la Unió Europea».

Durant el seu discurs de recepció, l’ambaixador va lloar la tasca executada per Andorra al llarg de la pandèmia del coronavirus, tot ressaltant la bona sintonia en les relacions sanitàries i els esforços que s’han dut a terme en l’àmbit social i laboral per «no deixar ningú enrere, com diu el president Sánchez». D’aquesta manera, l’ambaixador va apuntar les bones relacions en matèria d’inversions, tot destacant l’arribada de la Universitat Carlemany i de la farmacèutica Grifols a Ordino.

Ros també va fer esment a la feina duta a terme per Andorra, Espanya i la Generalitat de Catalunya per poder començar a operar vols regulars a l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell aquest hivern. L’ambaixador va lloar el treball realitzat per l’estat veí del sud recordant que «la nostra feina com a govern d’Espanya ha estat preparar l’aeroport i deixar-lo en condicions perquè aquests vols puguin ser una realitat, i així ho hem fet», assenyalant que «ara la feina comercial per atreure operadors correspon al Principat i la Generalitat».

Instituto Cervantes

En relació amb l’aterratge de l’Instituto Cervantes a Andorra, l’ambaixador va manifestar que aquest ja es troba plenament operatiu respecte a l’activitat bàsica, com el visionament d’una de les pel·lícules del cicle espanyol a Occitània. A més, va avançar que, de cara a la setmana vinent, es preveu la visita del director de l’Instituto Cervantes al país, en la qual mantindrà una reunió amb els professors de llengua espanyola andorrans i amb els pares d’alumnes que estiguin interessats a adquirir el Diploma d’Espanyol com a Llengua Estrangera (DELE). 

Ros va recordar que el centre a Andorra, de moment, és una extensió del que hi ha ubicat a Tolosa, i va exposar que, tot i que a hores d’ara des de l’ambaixada «els hi hem posat a disposició una planta del nostre edifici al tercer pis», la idea és que en el període de «dos o tres anys puguem tenir una seu pròpia al país al marge de l’ambaixada».

Finalment, encara al tomb de les relacions bilaterals i fent referència a l’acord per establir un conveni sanitari entre l’estat veí del sud i el Principat, Ros va posar de manifest que aliança sanitària «es tirarà endavant», però va ressaltar que ara mateix i fins que la situació no es normalitzi completament «la prioritat és la gestió sanitària de la pandèmia del coronavirus», tot exposant que la Covid també ha «demostrat que hi ha hagut bona sintonia entre ambdós països». «Se seguirà treballant en el conveni quan aquest pugui esdevenir una prioritat», va declarar, segons va informar l’ANA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT