PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un terratrèmol de magnitud 3,6 fa trontollar el Principat

Os de Civís és l’epicentre del terratrèmol, que no ha causat danys personals ni materials

Per Laia Bautista

Dues de les cartes publicades al Twitter d’Andorra Recerca i Innovació que indiquen l’epicentre del sisme.
Dues de les cartes publicades al Twitter d’Andorra Recerca i Innovació que indiquen l’epicentre del sisme. | Twitter d’Andorra Recerca i innovació

Un sisme de 3,6 de magnitud provinent del poble urgellenc d’Os de Civís, s'ha estès avui fins al Principat. Tot i que l’epicentre del terratrèmol ha tingut lloc al nord del poble català –i no a la parròquia d’Ordino com en un principi es pensava–, moltes persones que es trobaven a Andorra van poder notar el moviment a les 10.23 hores. Turistes i residents han expressat el seu petit ensurt en diverses xarxes socials.

Segons ha informat la geòloga d’Andorra Recerca i Innovació (ARI), Anna Echeverria, a EL PERIÒDIC el terratrèmol ha estat d’una intensitat moderada i entra dins de la normalitat. El sisme s'ha produït a 2,6 quilòmetres de profunditat dins de l’escorça terrestre, fet pel qual han determinat que es tractava d’un terratrèmol superficial. La geòloga ha recalcat que el terratrèmol no s'ha produït a dins d’Andorra sinó al nord del poble d’Os de Civís de l’Alt Urgell, a Espanya. El fet pel qual en un principi l’Instituto Geográfico Nacional (IGN) havien notificat que el sisme havia tingut lloc a la parròquia d’Ordino va ser pel càlcul inicial que van rebre de les primeres estacions sísmiques encarregades de registrar la vibració del sòl. Després d’analitzar les dades, han pogut precisar amb més exactitud l’epicentre real.

La posició geogràfica del poble urgellenc és el motiu pel qual la vibració s'ha propagat fins a Andorra, ha aclarit Echeverria, detallant que la magnitud del terratrèmol no l'ha percebut tothom perquè «la gent que normalment va per un carrer caminant no se n'adona tant en aquestes magnituds, en canvi els que es troben en un edifici sí perquè poden percebre com es mouen alguns dels objectes del seu voltant com la pantalla de l'ordinador, una làmpada, coses dels prestatges, gots d'aigua, entre d'altres».

D’altra banda, Echeverria ha recordat que no és el primer cop que a Andorra hi ha terratrèmols. «És bastant normal que n’hi hagi, perquè estem als Pirineus i tenim sismicitat moderada», ha manifestat. Ara bé, ha esmentat que d’ençà que es registren els sismes, a dins del Principat mai se n’ha produït cap de magnitud de 3,6 i ha puntualitzat que el més alt registrat va ser d’una magnitud similar a 3,2 aproximadament.

Pel que fa a la intensitat sobre com s'ha percebut el terratrèmol en l’entorn i les persones, segons la geòloga de l’ARI, el càlcul de la intensitat és de quatre (IV), una xifra que se situa dins de la normalitat. Per millorar el càlcul, Echeverria ha explicat que des de l’ARI han penjat en les xarxes socials un enllaç on hi ha una enquesta destinat a totes les persones que han notat el sisme d'avui. L’objectiu és poder saber en quins punts s'ha notat i com s'han adonat, per poder obtenir un càlcul més precís sobre la intensitat del terratrèmol en la població.

En un altre sentit, el Cos de Bombers i Protecció Civil han informat que han rebut diverses trucades de ciutadans que han experimentat aquest esdeveniment natural, però ambdós cossos han assegurat que no han registrat ni danys personals ni materials.

Montaner / En un altre ordre de les coses i tenint en compte el terratrèmol, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, ha traslladat la seva preocupació al Govern davant la magnitud del sisme que, segons ha detallat «va fer tremolar molts edificis del país de manera notable». Per això ha presentat una pregunta a l’Executiu en relació amb el risc sísmic relatiu a Andorra i la compatibilitat amb el projecte de laboratori de bioseguretat 3 de Grifols a Ordino. Concretament, Montaner ha demanat que «si continuen pensant que no hi ha cap risc pel que fa a la implantació d’un laboratori de bioseguretat 3 al país?».

PUBLICITAT
PUBLICITAT