Escaldes-Engordany
L’esport com a premi als concursos de videojocs
Frikis Andorra va oferir entrades per provar el hapkido a tots els participants del campionat de Tekken 7
Frikis Andorra va oferir entrades dobles per a provar l’hapkido a tots els participants del campionat de Tekken 7. Segons va informar el president de Frikis Andorra, Jonathan González, el motiu pel qual van escollir aquest tipus d’art marcial i no una altra va ser perquè «des de l’associació creiem que està molt bé jugar a videojocs, però una mica d’esport no va malament a ningú».
El professor de l’agrupació esportiva Hapkido Baek Du San, Iban Miranda, va explicar a EL PERIÒDIC que l’hapkido és un tipus d’art marcial coreana de defensa personal, molt utilitzada tant per ciutadans com per militars. Aprendre a utilitzar la força del contrari com a benefici personal, moure’s en cercle per escapar de situacions complicades i saber com actuar davant de situacions agressives, són tres dels principis que s’ensenyen en la disciplina de l’hapkido va puntualitzar el professor.
Pel que fa als participants del torneig de videojoc que va organitzar Frikis Andorra que ja han assistit als cursos d’hapkido, Miranda va assegurar que «de moment no han vingut gaires», però preveu que poden animar-se fins a unes 15 persones al llarg del mes d’octubre. En aquest sentit, després del torneig de Tekken 7, el president de Frikis Andorra va ser el primer a assistir a una de les seves classes, va confirmar i va afegir que González va ser un antic alumne. «Jo sempre dic que l’hapkido cadascú l’ha de fer seu, i ell [González] això se’l va fer seu», va destacar el professor d’hapkido.
En una línia símilar, va esmentar que «no estaria malament fer més col·laboracions amb l’associació de Frikis Andorra», detallant que d’una banda, la iniciativa és una bona manera per a donar a conèixer aquesta art marcial i, d’altra banda, perquè considera que els membres de l’associació tenen l’oportunitat de poder experimentar en primera persona el que veuen a través d’una pantalla, un punt de vista que també comparteix el president de Frikis Andorra. «El que sempre he buscat amb l’associació és poder barrejar aquestes dues activitats, perquè la gent es tregui del cap que ser friki equival a tenir una vida sedentària», va puntualitzar González i va recordar que «quan vam organitzar el torneig de Tekken 7, que és un videojoc de lluita, vam pensar que era un bon moment per a poder fer una simbiosi entre l’esport, en aquest cas l’art marcial de l’hapkido, i els videojocs». El professor d’hapkido també va fer menció sobre establir aquesta cooperació entre aquests dos mons que sembla que no tenen cap connexió, manifestant que «en un principi pensava que en jugar videojocs que no els hi aniria el fet de poder experimentar l’hapkido en primera persona».
En un altre ordre de les coses, Miranda, va comentar que l’art marcial de l’hapkido no entén de gèneres i, per aquest motiu, a la seva escola hi ha tant homes com dones que practiquen aquesta art de defensa personal. Concretament va puntualitzar que el grup dels petits és on hi ha més noies, en comparació amb el d’adults on predominen els nois.
Miranda té el cinturó negre d’hapkido i fa 20 anys que fa aquesta disciplina. A banda d’aquesta art marcial, també ha practicat el muay thai, el jiu jitsu, el judo, el taekwondo, el krav magà, entre d’altres.