PUBLICITAT

Andorra la Vella

Moment de demostrar

Andorra rep Anglaterra en un partit que ha revolucionat el país pel que fa a l’àmbit futbolístic i mediàtic

Per David Sansaloni

Els jugadors celebren un gol a l’Estadi Nacional en un partit pertanyent als Europeans Qualifiers.
Els jugadors celebren un gol a l’Estadi Nacional en un partit pertanyent als Europeans Qualifiers. | FAF

La selecció absoluta de futbol està a poques hores de disputar el partit més important de l’any i d’aquesta competició classificatòria per al mundial de Qatar 2022. Anglaterra serà la rival dels tricolor i no ha arribat sola al país, sinó que l’han acompanyat milers d’aficionats anglesos i un desplegament de mitjans de comunicació digne de l’esdeveniment.


Els andorrans han canviat la imatge que tenien fa alguns anys a Europa i en l’àmbit mundial futbolístic. Després de fregar l’empat contra Hongria al Puskás Arena (2-1) i de realitzar una meritòria primera meitat a Wembley, on Anglaterra tan sols va poder sumar un gol en 60 minuts, els homes de Koldo Álvarez de Eulate intentaran realitzar una fita que seria històrica a l’Estadi Nacional.


Pel que fa a la trobada, el seleccionador dels anglesos, Gareth Southgate, va definir Andorra com una selecció «molt forta defensivament, i haurem de fer un gran treball tàctic i mental si volem treure el resultat esperat». D’altra banda, el lateral Kieran Trippier va recordar els darrers duels, declarant que «els últims anys ens ha anat molt bé, i demà hem de continuar així i sumar els tres punts». La gespa ha sigut un dels aspectes que ha causat més controvèrsia, ja no sols en l’expedició visitant, sinó més encara si cap en la premsa estrangera. L’herba artificial de l’Estadi Nacional és un component al qual no estan acostumats els jugadors que militen en equips de l’elit, com són tots els d’Anglaterra, però Sothgate va intentar treure ferro a l’assumpte, explicant que hem de concentrar-nos en imposar el nostre estil i intentar deixar al marge factors externs, a més que són impressions que van venir arran d’un partit de la selecció gal·lesa ara ja fa massa temps».


Sobre el mateix tema també va donar la seva opinió el capità d’Andorra, Marc Pujol, que va ser contundent: «Si juguem a l’Estadi Nacional és perquè la UEFA creu, després d’analitzar-ho bé, que les condicions del terreny de joc són aptes per competir, o no tan dolentes per no fer-ho». El jugador veu el vestidor «amb moltes ganes de jugar demà [avui]» i que la selecció arriba en un «molt bon moment de forma». Les claus, per a l’andorrà, depenen de fer alguna cosa similar a la que es va fer en la primera part a Wembley, però per al tècnic tricolor, Koldo Álvarez de Eulate, va més enllà, i «necessitarem mostrar una barreja entre la primera part que vam oferir a Wembley i els últims minuts del partit contra Hongria».


La trobada, per a Álvarez de Eulate, va més enllà del futbol. «Demà [avui] hi haurà molts nens i nenes que estaran veient-nos i que somiaran amb algun dia poder jugar contra seleccions com Anglaterra», i el resultat «dependrà de nosaltres». Ambdós integrants de l’expedició tricolor ho van tenir clar a l’hora d’enviar un missatge a l’afició: «Andorra plantarà cara».


A escala de joc s’espera que Anglaterra surti a intentar dominar la pilota, deixant, en primera instància, les seves estrelles a la banqueta, sobretot Harry Kane, que s’ha especulat molt sobre els seus problemes als turmells, i sembla que l’equip tècnic arriscarà el mínim amb el crack tenint en compte les condicions del Nacional. Sobre l’estil de joc que presentaran els del Principat, el seleccionador va explicar que «si som capaços de tenir la pilota, això ens permetrà descansar i podrem veure la nostra millor versió. Si, per altra banda, no som capaços de realitzar això patirem molt més i ens tocarà defensar millor que mai». A partir de les 20.45 l’àrbitre xiularà el començament d’un duel que es preveu sigui una festa i que, per primera vegada postpandèmia, omplirà l’Estadi Nacional. 

 

 

 Un incendi en una torre per a mitjans gràfics de l’Estadi Nacional fa perillar la trobada

 

Un incendi provocat en una torre amb passarel·la per albergar els mitjans de comunicació audiovisual encarregats de retransmetre el partit instal·lada a la porteria de la Baixada del Molí va provocar l’esglai ahir a la tarda a l’Estadi Nacional. El Cos de Bombers va haver d’intervenir per sufocar-lo i va desallotjar la zona i tallar la circulació del mateix carrer.

De moment es desconeix la causa que va provocar l’accident, però el foc va afectar part de la banda i les diferents entitats treballen per reemplaçar els materials que van ser destruïts. El president de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), Fèlix Àlvarez, va explicar que «el plàning continua igual, vist que no hi ha hagut danys personals, i estem treballant per tal que es pugui disputar el partit». Fins als llocs dels fets també es va desplaçar la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, que va destacar que «ja s’està parlant amb la FIFA, la UEFA i la quarteta arbitral, perquè facin l’avaluació pertinent per si demà es pot disputar el partit».

Tant Àlvarez com Riva van apel·lar a la prudència abans de confirmar si el partit es podria jugar, però finalment les autoritats competents va verificar l’estat de la gespa i es va determinar que el partit es portés a terme. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT