PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Incertesa davant el futur espai per a malalts mentals crònics

L’associació de familiars dels afectats reclama una reunió amb Benazet per resoldre dubtes

Per Laia Bautista

Imatge d’arxiu del centre de Salut Mental del SAAS.
Imatge d’arxiu del centre de Salut Mental del SAAS. | Maricel Blanch

La ubicació d’una instal·lació per als pacients amb malalties mentals cròniques preocupa als membres de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Andorra (Afmma), segons va informar la presidenta, Rosa Lluís, a EL PERIÒDIC. Tanmateix, va assegurar que la notícia sobre aquest afer deixa moltes incògnites i, per això, l’associació té la intenció de reunir-se amb el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. 

La voluntat de l’Executiu –que té la intenció de destinar-hi una partida pressupostària el 2022–, però, va ser molt ben rebuda per l’entitat perquè fa molts anys que l’esperaven i van puntualitzar que és la primera vegada al llarg de 12 anys, que tant el Govern com un ministre de Salut, fan un pas endavant per fer realitat un projecte tan necessaris i imprescindibles per aquesta part de la societat. A banda d’això, van esmentar que la informació els va agafar per sorpresa, ja que van assabentar-se per la premsa. «Ens hauria agradat que ens ho haguessin explicat en primera persona», va afirmar la presidenta, lamentant que el Govern no hagi donat dades precises sobre el projecte. Algunes de les incògnites que segons l’Afmma deixen les declaracions de Benazet: quin pressupost es preveu, quina serà la ubicació, com serà l’espai, quin volum de persones hi tindran cabuda, si tenen personal adequat per aquest nou centre o si l’estan formant. En aquest sentit, Lluís va insistir que la pròxima acció que emprendrà l’entitat serà demanar una reunió amb el ministre, perquè els hi resolguin tots aquests dubtes que han quedat penjats, ja que l’associació que no ha participat en la constitució de la Taula Nacional de Salut Mental i Addiccions, tot i que es mostren favorables a la seva recent creació.

En la mateixa línia, Lluís va informar que el punt més important per a l’associació és on estarà ubicat aquest nou espai. «Andorra té molts espais a la natura, no cal que estigui al bell mig de la capital», va reivinidcar la presidenta. «El lloc ha de ser agradable» i ha d’incloure zones amples destinades «al lleure, a l’esport, a l’oci i als hobbies, amb un petit hort i una petita zona on puguin tenir cura d’animals», va detallar. Tanmateix, va manifestar que el Govern sempre els ha negat els espais que han proposat, com van ser el prat de la Farga Rossell abans que s’adjudiqués per al futur laboratori de Grifols, l’Hotel Casamanya d’Ordino, que encara no s’ha decidit a què es destinarà, i fins i tot l’alberg de la Comella abans que s’instaurés l’actual British College. «Volem saber quin és l’espai», va exigir la presidenta que va manifestar que «potser ens sorprenen amb un espai idoni en el qual tothom estigui d’acord».

Quant a la ubicació del nou Centre de Reeducació Intensiva (CREI) per a joves amb trastorns de la conducta que serà a l’antiga residència del Solar d’Enclar i es posarà en marxa el primer semestre del 2022, la presidenta de l’Afmma va assenyalar que no li agrada, ja que té constància que es tracta d’una zona de risc continu amb caigudes de pedres. «Si bé és necessari aquest recurs al país, el lloc on estarà ubicat el CREI no és el més adient», va considerar i va afegir que «l’espai ja es va abandonar fa un temps com va passar amb l’antiga clínica i la residència», perquè «és un lloc molt perillós» per a les persones.

Així mateix, Lluís va destacar que «fa falta més psiquiatres, amb un més no és suficient», en relació al anunciat aquest dijous pel ministre de Salut. «No hi haurà prou psiquiatres per a cobrir tots aquests centres nous [el futur espai per a pacients crònics i el CREI]», va afegir  la presidenta, que també va assegurar que la nova contractació servirà per substituir l’excap de Salut Mental, i per tant, «no se n’està posant a un de nou». 

Finalment, des de l’associació van transmetre com d’important és per a les famílies de malalts mentals un centre d’aquestes característiques, ja que actualment els seus familiars han de ser ingressats fora d’Andorra. Amb tot, Lluís va puntualitzar que necessiten més informació i comunicació del projecte perquè es construeixi un espai idoni tant per a les famílies com per als usuaris, destacant que no volen que el nou centre es construeixi a correcuita, ja que han esperat molts anys i poden esperar «una mica més» per a tenir una bona construcció del recinte. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT