PUBLICITAT

L'augment del preu dels carburants condiciona l'IPC

  • El motiu d’aquesta pujada de l’IPC s’ha produït perquè aquest mes de desembre s’ha registrat una variació mensual del 0,2%
  • Mantenen un comportament a l’alça els grups transport, esbarjo, habitatge, mobles, alimentació, restauració i salut

EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

L'augment del preu dels carburants registrat durant el 2010 ha fet que es tanqui l'any amb un Índex de Preus al Consum de l'1,6%. Així ho revelen les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament d'Estadística, i que completen la informació donada aquest dimecres pel portaveu del Govern, Bruno Bartolmé. La variació anyal de l’IPC del 2010 acaba registrant l'1,6% després de pujar dues dècimes aquest darrer mes (novembre 2010, 1,4%). El motiu d’aquesta pujada de l’IPC s’ha produït perquè aquest mes de desembre s’ha registrat una variació mensual del 0,2%, quan al mateix mes de l’any passat va ser del 0,1%. La variació acumulada al desembre del 2010 és de l'1,6%.

Les dades d'Estadística mostren que mantenen un comportament a l’alça els grups que tenen variacions mensuals que pugen més que l’any anterior: transport, esbarjo, habitatge, mobles, alimentació, restauració i salut. En canvi, mantenen un efecte moderador sobre l’IPC els grups que tenen variacions mensuals que es mantenen estables quan l’any anterior pujaven: ensenyament; baixen quan l’any anterior es mantenien estables: béns i serveis diversos; i els que baixen més que l’any anterior: roba i calçat.

La variació mensual de l’IPC del desembre del 2010 és del 0,2%. Les dades mostren aportacions positives de l'alimentació, l’habitatge, els mobles, el transport, l’esbarjo, espectacles i cultura, i els hotels i restaurants. Els grups que repercuteixen negativament són la roba i calçat i els béns i serveis diversos.

Pel que fa a la inflació subjacent, és a dir, aquella que es calcula sense tenir en compte ni els productes energètics ni els frescos, s'ha situat en el -0,1%. Així, al mes de desembre s’incrementa fins a l'1,7% la diferència entre l’IPC i la inflació subjacent. La causa se situa en la variació dels productes petroliers, 15,2% (desembre 2009, -5%) i la dels productes frescos 2,3% (desembre 2009, -1%).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT