PUBLICITAT

Andorra la Vella

Vilarrubla afirma que es treballa per consolidar més places d’eventuals

La ministra fa un balanç positiu de la represa i avança que enguany hi ha uns 10.700 alumnes

Per Lídia López

Un instant del parlament de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, en l’acte celebrat ahir.
Un instant del parlament de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, en l’acte celebrat ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior treballa per seguir consolidant places de docents que ara corresponen a eventuals. Així ho va confirmar la ministra, Ester Vilarrubla, en unes declaracions prèvies a l’inici de l’acte d’inauguració oficial del curs, que enguany va coincidir amb la celebració del Dia Mundial dels Docents i que va comptar amb la participació del professor i escriptor César Bona, que va oferir una xerrada titulada Humanitzar l’educació. D’aquesta manera, Vilarrubla va fer referència a les primeres consideracions de la nova junta del Sindicat de l’Ensenyament Públic d’Andorra (SEP), afirmant que el ministeri «estem treballant tècnicament quina tipologia de places aniria millor de consolidar», apuntant que «penso que durant aquest primer trimestre ho podrem anunciar, abans de Nadal, perquè així tinguem el temps a partir del gener de fer totes les convocatòries que calgui». Sigui com sigui, la titular d’Educació va posar en relleu que el departament ja ha anat consolidant un nombre considerable de places, en concret 25, que «per un país com el nostre és un tant per cent molt alt», i puntualitzant que la figura de l’eventual s’haurà de mantenir. En qualsevol cas, Vilarrubla va aprofitar els micròfons dels mitjans per felicitar-los en l’oficialització de la nova junta, i a l’espera d’encetar converses, es va mostrar esperançada que «la seva crítica constructiva i el diàleg amb ells ens enriqueix».

Pel que fa a les primeres setmanes del curs, Vilarrubla va fer un balanç «positiu», incidint que l’experiència de l’any passat i el bon impacte en control de la pandèmia que han tingut les vacunes han aportat «molta més tranquil·litat» a les aules, a banda que s’ha pogut implementar «molta més flexibilització en alguns espais». Tot i això, la ministra va reconèixer que «la nostra màxima il·lusió seria poder estar sense mascaretes a les aules», i que uns dels aspectes que es manté sempre sobre la taula de treball conjunta amb el Ministeri de Salut al voltant de les mesures és precisament poder prescindir d’aquest element i tan aviat com la pandèmia ho permeti. La titular d’Educació també va detallar que, a l’espera que s’acabin de tancar les xifres, enguany hi ha «uns 10.700 alumnes entre els quatre sistemes educatius», que mantenen una distribució similar a la del curs passat. 

Lloança als professors

En relació amb l’acte celebrat ahir, la ministra va donar el tret de sortida a l’esdeveniment amb paraules d’agraïment als docents: «Avui homenatgem el vostre compromís, i sobretot després de la feina feta el curs passat, ple d’incerteses, complex i amb decisions amb molta càrrega de responsabilitat», i posant en relleu el seu «rol imprescindible». 

En aquest sentit, minuts abans d’arrencar l’acte, Vilarrubla va declarar que, la del docent, «és una professió que al llarg dels anys, en alguns moments no ha estat prou valorada i s’ha criticat, i penso que la pandèmia ha aconseguit tornar-la a posar a bon lloc», pel fet que «quan els menjadors de les cases es van convertir en aules els pares van veure que la feina que es fa a classe és prou important per tenir-la en compte i valorar-la». Així mateix, la ministra va reflexionar que la tasca dels professors «va molt més enllà de transmetre uns coneixements lligats a unes matèries, si no que traslladen als joves uns valors i competències transversals que els permetin desenvolupar-se en un món que és molt incert».

De fet, aquesta va ser la línia de la intervenció de Bona, que va puntualitzar que «si tot comença en l’educació, hem de tenir bones eines per educar els nens» i tenint cura d’elements com la salut de l’alumnat, el respecte i la convivència, i sense «adultitzar» els nens i adolescents. 

L’afer del vel podria arribar a Afers Socials o la Policia

En relació amb el cas d’absentisme escolar dels dos alumnes del Lycée arran de la problemàtica de l’ús del vel a classe, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va confirmar que s’estava pendent d’una trobada amb la família per veure com es procedeix en el cas. Vilarrubla es va mostrar partidària del diàleg per trobar una solució que permeti la tornada a les aules dels germans, tot i avançar que si els pares presentaven una actitud tancada i poca voluntat d’arribar a una entesa, els pròxims passos podrien incloure l’entrada en el cas d’Afers Socials, o si s’escau, la Policia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT