PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Amb incertesa

El partit entre Andorra i Anglaterra duplicarà els efectius de seguretat davant l’arribada d’un miler d’anglesos

Per David Sansaloni

Els jugadors, concentrats abans de disputar el partit d’anada davant Anglaterra a Wembley.
Els jugadors, concentrats abans de disputar el partit d’anada davant Anglaterra a Wembley. | FAF

S’apropa un dels partits més importants de l’any per a la selecció absoluta de futbol, el duel que els enfrontarà davant Anglaterra aquest dissabte, a partir de les 20.45 hores, a l’Estadi Nacional. Una autèntica festa del futbol que molts aficionats no es volen perdre, però l’èxit de la mateixa dependrà del mateix públic.


Aproximadament un miler d’anglesos es desplaçaran al Principat per donar suport al seu equip al recinte d’Andorra la Vella, però podrien ser més, ja que les xifres d’entrades atorgades a la federació anglesa no impedeix que d’altres aficionats acudisquen al camp pel seu compte. És per aquest motiu que des de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), juntament amb la UEFA, s’ha establert un dispositiu especial per a aquest enfrontament, molt similar al que es fa servir en partits importants davant seleccions de gran nivell, com França o Portugal.


El cos policial duplicarà efectius per a la cita, així com ho faran els serveis mèdics. D’altra banda, l’Estadi Nacional, que acollirà per primera vegada un duel entre ambdós combinats, quedarà dividit en tres zones: una on se situaran els aficionats d’Anglaterra, altra on estarà el públic andorrà, i una tercera zona neutra destinada als aficionats que s’apropen per veure el partit pel seu propi conter. Pel que fa a l’aforament, cal recordar que la federació andorrana entra dins del marc establert pel Govern amb relació a la normativa d’esdeveniments esportius dins del context provocat per la Covid-19, en el qual s’estableix un màxim del 70% de la capacitat de l’estadi (en ser a l’aire lliure), ja que des de l’entitat futbolística no s’ha volgut optar al 100%, que suposaria la implantació d’un protocol més estricte i restrictiu.


Tenint en compte que el Nacional compta amb poc més de 3.300 seients, dels quals queden reduïts a uns 2.310 per normativa Covid-19, i més d’un 30% anirà destinat a l’afició visitant, els tricolor no sols s’enfrontaran a 11 rivals, sinó que aquests comptaran amb el caliu de, mínim, 700 anglesos, més els que hi puguin estar repartits per la resta de localitats no pertanyents a la federació anglesa.


Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC, les previsions perquè s’omplin totes les localitats són favorables, i aquest cap de setmana es podria veure un estadi de futbol ple després d’un període de gairebé dos anys de restriccions establertes per la pandèmia.


El combinat tricolor ja treballa de cara al duel, i Koldo Álvarez de Eulate podrà comptar amb els habituals, amb l’excepció de la baixa de Víctor Bernat, que va caure voluntàriament dels seleccionables en arrossegar unes molèsties musculars. Per part d’Anglaterra s’espera que Gareth Sothgate faci rotacions i es vegi un plantejament similar al que es va viure a Wembley, amb molts suplents. No obstant això, en el partit d’anada els anglesos no van poder passar de l’1-0 fins que no van entrar al terreny de joc les estrelles, quan el marcador passava dels 60 minuts disputats.

 

Els aficionats, clau

 

El partit entre Andorra i Anglaterra pot suposar una de les millors experiències que pot tenir un aficionat a aquest esport. És l’oportunitat de veure de prop a cracks mundials que es troben en els equips d’elit d’arreu del món. Amb les dues aficions animant pot convertir-se en un vertader espectacle, que pot acabar en el moment en què el partit deixi de ser futbol i passi a ser una cosa completament diferent. El que manté en alerta a l’organització és el comportament que pot demostrar l’afició anglesa, que malauradament ha tingut episodis molt negatius al llarg de la seva història.


En el 2014 es van establir mesures per intentar pal·liar les escenes que provocaven els hooligans allà on anaven, i per uns anys va semblar que ho havien aconseguit. Malauradament, fa poc han tornat a hi haure episodis que relacionen els ultres amb disturbis i baralles, i també amb incidents dintre del mateix estadi o amb infraestructures del carrer que res tenen a veure amb el futbol. La nota positiva és que aquests esdeveniments solen produir-se en ambients específics, com finals de campionats o aficions concretes, que donen a entendre que Andorra podrà viure una altra nit de bon futbol i que sols deixarà el record d’haver rebut al país, per primera vegada en la història, una de les millors seleccions del món. 

 

 

Els precedents

 

Marsella (2016)


La ciutat francesa va ser testimoni de la lluita entre aficionats anglesos i russos, que va significar la tornada de l’ADN anglès davant l’estupefacció dels vianants.

 

Àmsterdam (2018)


Més d’un miler de seguidors anglesos van provocar disturbis i baralles en la zona del barri vermell en les hores prèvies a l’amistós entre la seva selecció i Holanda
 

Wembley (2021)


Durant el partit davant Dinamarca, aficionats anglesos van apuntar a jugadors amb un làser, van xiular l’himne nacional dels danesos i van encendre bengales a l’estadi.
 

Wembley (2021)


La final de l’Eurocopa 2020 entre Itàlia i Anglaterra va acabar en disturbis. La policia britànica va detenir 49 seguidors, i 19 agents van resultar ferits.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT