PUBLICITAT

Escaldes-Engordanyr

Carine Montaner presenta un recurs contra el laboratori en immunologia

La consellera demana la nul·litat de ple dret de tots els contractes

Per El Periòdic

La consellera general no adscrita Carine Montaner.
La consellera general no adscrita Carine Montaner. | Maricel Blanch

La consellera general no adscrita, Carine Montaner, ha presentat un recurs administratiu dirigit al gabinet jurídic del Govern on demana la nul·litat de ple dret de tots els contractes signats amb la multinacional Grifols sobre la construcció d’un centre de recerca en immunologia a la parròquia d’Ordino. 

El document, de 23 pàgines més 80 d’annexos i un pen drive amb set fitxers digitals, assegura –com ja va fer el conseller ordinenc Enric Dolsa fa un parell de setmanes– que en el moment de la signatura del pacte de socis no es van respectar les lleis vigents, que es van adequar a posteriori en funció del contingut, amb el vot a favor de tots els consellers generals, a excepció de la mateixa Montaner. Així mateix, assegura que no s’ha respectat el principi de legalitat i d’imperi de la llei, incomplint els articles 1 i 6 del Codi de l’Administració que preveuen els principis de legalitat, jerarquia, publicitat de les normes jurídiques i de responsabilitat dels poders públics, entre altres.

Segons Montaner, en el pacte amb la farmacèutica, el Govern tampoc hauria respectat la llengua oficial del Principat i hauria «menystingut» la Constitució, tenint en compte que «una part del text ha estat redactada en anglès, sense la preceptiva traducció al català». D’aquesta manera, s’infringiria l’article 2 apartat 1 de la Carta Magna, així com l’article 8 de la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial.

En un altre ordre de coses, la consellera també denuncia el «no respecte del principi de concurrència i de publicitat» des del moment en què el Govern es compromet a oferir un «tractament preferencial per a Grifols» en matèria d’adquisició de productes o dispositius, comercialitzats per la farmacèutica catalana. Segons es desprèn del recurs, l’Executiu «ha de dur a terme tots els actes i accions per tal de concedir a Grifols un tracte preferencial que li permeti proporcionar, promoure, comercialitzar o subministrar aquests productes, amb prioritat a qualsevol tercer, d’acord amb les lleis aplicables a cada moment». 

Quant al terreny on s’ubicarà el laboratori, Montaner recorda que el Govern va rescindir el contracte al pagès adjudicatari «no donant-li ni tan sols l’oportunitat de poder concórrer amb igualtat de condicions a l’empresa Grifols» en una subhasta pública. En una línia similar, tampoc s’hauria respectat el principi d’equilibri i de les competències de cada institució, ja que segons argumenta Montaner l’acord privat i de confidencialitat constata que el projecte s’executarà «amb aquelles lleis aplicables que Grifols consideri oportunes», però la «potestat legislativa és competència exclusiva del poder legislatiu», és a dir, el Consell General. 

Així mateix, la consellera general no adscrita també denuncia una negligència a nivell de redactat i afirma que «el pacte de socis conté múltiples errors i incorreccions», tot exemplificant que en la pàgina 5 del mateix document es pot llegir: «Notificació CS té el significat que s’indica a la clàusula ¡Error! No se encuentra origen de la referencia». 

Per últim, Montaner considera que hi ha una informació incomplerta, tenint en compte que els plànols dels annexos «no són detallats» ni tampoc ho estan «fil per randa» les partides del cost del projecte. Uns detalls, per a Montaner, «necessaris» per a la definició d’un «projecte d’aquesta magnitud». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT