PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Calvó i Espot lloen la tasca dels Banders el dia del seu patró

Teixidó demana fer una aposta per la digitalització que els permeti «ser més eficients en moltes tasques»

Per El Periòdic

Les autoritats, ahir en la celebració del patró del cos de Banders.
Les autoritats, ahir en la celebració del patró del cos de Banders. | SFGA/CEsteve

Després de no poder-se dur a terme l’any passat a causa de la pandèmia, els Banders van celebrar ahir el dia del seu patró, Sant Francesc d’Assís, en la nova seu del cos al túnel de les Dos Valires, a Encamp. «Un espai digne i a la vegada pensat i dissenyat per racionalitzar la despesa de l’Administració», va ressaltar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va posar en relleu que l’entorn sigui compartit amb un altre servei del Govern. 

El cap dels Banders, Ferran Teixidó, per la seva banda, va fer un parlament de benvinguda en què va posar de manifest les bondats del cos i va recordar la importància que ha tingut la nova llei en l’evolució de les seves tasques. Tot i això, va comentar que «ara hem de fer tot el desplegament, mitjançant reglaments, de la llei i servirà per acabar d’ajustar-la». En aquesta línia, Calvó va lloar la feina dels Banders que vetlla per la preservació i millora del patrimoni natural d’Andorra i per mantenir l’equilibri entre les activitats humanes i la natura. I va afegir: «Heu anat ampliant les vostres competències sempre que ha sigut necessari, amb la finalitat de prestar sempre el millor servei al ciutadà». Un bon exemple d’aquest fet és el creixent nombre de trucades per part de la ciutadania, que s’ha incrementat gairebé tres vegades respecte al 2015. I és que al llarg del 2020 es van atendre un total de 2.458 demandes telefòniques i des del mes de gener ja s’han superat les 2.200, fet que indica que amb tota probabilitat enguany se superaran també les de l’any passat.

Durant el seu parlament, la titular de Medi Ambient va posar de manifest que el cos de Banders  «és un grup que optimitza al màxim els seus recursos i que es reorganitzen per tal de poder assumir totes les tasques de més que se’ls van encomanant». A més, va citar un informe en què es destaca que «els Banders sou el segon cos més ben valorat del país», per darrere de la Policia.

Precisament, la tasca del cos i el canvi que ha tingut en els darrers anys van centrar el discurs del cap de Govern, Xavier Espot, que va destacar que «sou un cos que us heu sabut adaptar als diferents canvis», tot manifestant que «heu anat adquirint un vessant social, tant per la vostra labor pedagògica com de sensibilització ciutadana, sobre la importància de respectar i protegir el nostre medi natural». En aquest punt, el cap de Govern va ressaltar que la modificació de la Llei de Banders ha permès reforçar la identitat del cos i agilitzar els expedients de caça, pesca i gossos potencialment perillosos.

Seguint la línia de la racionalització de la despesa, el cap del cos va explicar que es treballa per la utilització i digitalització del màxim de tràmits possibles amb la utilització de tauletes o mòbils per a l’obertura d’expedients sancionadors, entre altres actuacions.

 

Reconeixement

L’acte de celebració del patró també va servir per reconèixer públicament Gerard Queró, Santi Teixidó, Pasqual Mesa i Ferran Teixidó pels seus 20 anys de servei al cos de Banders amb una clara vocació de servei públic treballant envoltats de la natura, per controlar-la, conèixer-la i protegir-la. A més, es va retre homenatge a Miquel Rossell, qui va estar al capdavant del cos entre els anys 2012 i el 2020. Un treball que va ser clau perquè la ciutadania veiés els Banders com a «servidors que vetllen perquè l’entorn continuï sent un dels béns més preuats» del país.

Finalment, tant Teixidó com Calvó van confirmar que el cos de Banders incorporarà dues persones de cara al 2022 que serviran per cobrir les actuals vacants. D’aquesta manera, segons va assenyalar el cap, «tindrem les 20 places cobertes». Teixidó va recordar que aquest any «s’ha incorporat un nou agent per edicte» i va insistir que la tasca dels Banders s’ha d’adaptar. «Hem d’apostar per la digitalització que ens ha de permetre ser més eficienst en moltes tasques», va dir el director, segons va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT