PUBLICITAT

Un expert apunta que hi haurà un descens en l'activitat creditícia

  • Alerta que disminuirà de manera significativa l'impacte dels bancs sobre el PIB
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Les instal·lacions principals del Banc Central Europeu. Foto: ARXIU

El professor d'Economia Política i Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona, Xavier Sáez Bárcena, preveu un descens en el volum de negoci de la banca andorrana en cas que se signi l'acord monetari amb la Unió Europea en els termes i condicions que es coneixen. Segons va explicat Sáez a l'Agència de Notícies Andorrana (ANA), aquest fet podria comportar una disminució significativa de l'activitat creditícia dels bancs que tindria els seus efectes en l'economia andorrana.

Sáez va manifestar que l'adopció del cabal legislatiu comunitari en matèria financera que comportarà la signatura de l'acord monetari amb la Unió Europea tindrà un impacte important en l'economia del país. De fet, va augurar un descens de l'activitat creditícia dels bancs, és a dir, del volum de préstecs que es concedeixen en l'àmbit empresarial i domèstic, ja que el negoci de la banca serà menor i, previsiblement, disminuirà de manera significativa el percentatge que representa en aquests moments en el Producte Interior Brut andorrà (PIB).

Segons les estimacions del Departament d'Estadística, el sector financer representa entorn al 15%-16% del PIB del país. Sáez va afirmar que aquesta participació pot arribar a baixar per sota del 10%, tot i que va advertir la dificultat de poder fer una quantificació exacta. A més, la signatura de l'acord també suposarà per a la banca «un increment de costos pel fet d'haver d'ajustar la seva activitat i modificar els procediments per adaptar-se a la normativa», segons va assenyalar el professor de la UB en les seves declaracions.

El paper de la banca andorrana / El professor universitari va subratllar el paper de la banca andorrana en el finançament de l'activitat interior del país. Així, «les inversions creditícies dins de l'actiu de la banca representen el 55%» en xifres del 2009; és a dir, que «més de la meitat dels actius de la banca estan dedicats a préstecs i crèdits que fan possible que moltes empreses puguin crear-se o funcionar», a part que també «ajuden els particulars a poder comprar habitatges o cotxes, per exemple». Sáez va opinar que, amb tota probabilitat, l'adopció del cabal comunitari amb l'acord monetari farà que «hi hagi contracció del crèdit o encariment, o les dues coses».

Visió equivocada per part de la UE / Igualment, Sáez va assenyalar que des de la UE es té una visió errònia del que és realment Andorra: «He escoltat que diuen que Andorra és el Liechtenstein del sud d'Europa, una afirmació que es contradiu quan veus les xifres i constates que els sectors principals que generen riquesa són el comerç, l'hostaleria i la construcció... són els de més baix valor afegit en les economies avançades», va assegurar.

El professor va recordar que el volum dels actius i dels dipòsits de la banca andorrana en el conjunt de la Unió Europea és, comparativament, insignificant, i ha posat l'exemple comparatiu amb les caixes i bancs espanyols.

Pel que fa als dipòsits, amb xifres del 2009, el conjunt de la banca andorrana se situaria en el trentè lloc del rànquing amb 10.950 milions, per sota de Caja Asturias que té un volum de dipòsits de 11.279 milions; molt lluny del primer de la llista que és el BBVA amb 180.407 milions.

Tenint en compte els actius a l'hora de fer la comparació, Andorra se situaria en el lloc 37è amb 13.387 milions, és a dir, per sota de Sa Nostra que té uns actius per valor de 13.523 milions. El primer en el rànquing de bancs espanyols per actius és el Banco Santander amb 416.069 milions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT