PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’increment de l’atur al 2020 impacta més en dones i joves

La Cambra detecta més efectes negatius del mercat laboral per als estrangers

Per Lídia López

Imatge d’arxiu del cartell d’un hotel de la capital.
Imatge d’arxiu del cartell d’un hotel de la capital. | Tony Lara

L’increment de les dades d’atur durant el 2020 com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus va impactar més en les dones que en els homes, i en els trams d’edat més joves. Així es desprèn de l’Informe Econòmic 2020, un document que ha esdevingut de referència, que la darrera setmana va presentar la Cambra de Comerç, i on també es conclou que la xifra d’atur ha registrat el nivell més elevat dels últims cinc anys. En concret, l’Informe apunta que «la població aturada d’Andorra ha augmentat el 69,9%, fins a les 1.407 persones», una dada que també suposa «el doble de l’atur que hi havia el 2018». D’aquesta manera, en xifres absolutes, la taxa d’atur del Principat va assolir el 2020 el 2,9% de la població activa respecte de l’1,8% de l’any anterior, abans de la Covid. Passant a observar la incidència en grups poblacionals, el cop va ser més gran en dones que en homes. Així, mentre que en elles la taxa va passar d’1,6% al 2019 al 3,7% al 2020, ells només van veure créixer la taxa en tres dècimes i fins al 2,6%. I pel que fa a les franges d’edat, el tram més impactat va ser el de 15 a 24 anys, que es va enfilar al 18% respecte del 10,2% del 2019.

Cal recordar que, en el context de la pandèmia, es van articular a Andorra les figures de la Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) i la Reducció de Jornada Laboral (RJL), que van permetre frenar la desocupació per l’efecte del coronavirus. En el moment de la seva aprovació i entrada en vigor, la Cambra recull que els treballadors en STCT o RJL van ser més de 9.200 (el 25,9% del total d’assalariats), una xifra que es va anar disminuit de la mateixa manera que ho feia la incidència del virus, i que va tornar a repuntar a finals d’any igual que la malaltia, suposant uns 4.700 treballadors al febrer d’enguany (12,6% del total d’assalariats). Tot plegat, i recollint les dades de la CASS, l’Informe també apunta que l’ocupació assalariada va caure el 2020 en un 3% fins als 38.463 assalariats (la xifra més baixa des del 2017). A més, també s’han reduït en un 4,5% el nombre mitjà de llocs de treball fins als 45.940, trencant la tendència a l’alça des del 2013.

Retrocés en serveis

Aquesta reducció de l’ocupació ha tingut la cara més negativa en el sector serveis, que ha perdut un 4,1% dels assalariats. I dins d’aquesta categoria, l’hoteleria va retrocedir en un 15,3%, marcant un mínim històric d’11,3% del total d’ocupació a Andorra (el global del sector serveis va marcar un 86% del total, el nivell més baix al Principat des del 2012). Aquest context també va anar de la mà d’una reducció del 14,9% dels llocs de treball ofertats al Servei d’Ocupació, situant-se en 796. Així mateix, i per primera vegada des del 2015, el nombre d’ofertes va ser inferior al nombre de demandants, que va assolir les 985 persones. En aquest sentit, la franja d’edat que més freqüentment demanava ocupació era la que comprèn els 40 i el 59 anys (37,7%), doblant les dades respecte del 2019. 

Encara pel que fa als demandants d’ocupació, la Cambra va recollir que, per nacionalitats, «l’augment ha estat més intens entre els estrangers (162,3%) que no pas entre els andorrans (95,3%)». De fet, el pes dels estrangers en demanda de feina va créixer fins al 62,2%, i després d’un 2019 amb un mínim històric de la dada des que es va començar a recollir al 2007. D’aquesta manera, i tenint en compte que l’any anterior aquesta xifra era similar, l’Informe conclou que «és un indici que els efectes de la pandèmia sobre el mercat de treball andorrà han estat més negatius per als estrangers que no pas per als andorrans».

PUBLICITAT
PUBLICITAT