PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La prova pilot del programa Okupa’t d’Escaldes atén 16 joves

Gili i Gallardo signen el conveni de col·laboració per garantir la continuïtat de la iniciativa

Per El Periòdic

Gili i Gallardo en la signatura del conveni de col·laboració per prolongar el progarma Okupa’t.
Gili i Gallardo en la signatura del conveni de col·laboració per prolongar el progarma Okupa’t. | ANA/L.G.

La prova pilot del programa Okupa’t d’Escaldes-Engordany, que va tenir lloc els mesos de juliol i agost, va atendre un total de 16 joves de la parròquia d’entre 16 i 20 anys que es trobaven en situació de desocupació. Així ho va informar ahir al  matí la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, juntament amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la roda de premsa per signar el conveni de col·laboració entre ambdues administracions per garantir la continuïtat de la iniciativa durant els pròxims tres anys.

D’aquesta manera, Gili va explicar que els 16 joves partícips a la prova pilot es van dividir en dos grups, vuit cada mes, per introduir-los en el món laboral a través de diverses formacions en àmbits com l’habilitat social, la manipulació d’aliments, seguretat en el treball, entre altres, i tot seguit, en haver valorat les seves competències i aspiracions, se’ls traslladava a un departament del comú per inserir-los laboralment. La voluntat de la corporació és «donar una oportunitat als joves que ni estudien ni treballen».

La cònsol també va comentar que els joves que van participar en la prova pilot, de la mateixa manera que els pròxims que hi formin part, tenen la motivació que es tracta d’un programa retribuït amb la part proporcional del salari mínim tenint en compte «que la seva jornada laboral és de sis hores». «Es tracta d’un incentiu important per motivar-los a participar, una despesa que ja teníem prevista al pressupost del departament de Joventut», va dir.

En relació amb els mecanismes per detectar i seleccionar els joves que participaran en el programa Okupa’t el comú escaldenc col·labora amb l’àrea de Justícia Juvenil, els centres d’atenció primària i l’educador de carrer que disposa la corporació, el Servei d’Ocupació del Govern i el de rehabilitació comunitària per a adolescents. Entre els aspectes destacats de la iniciativa comunal, la cònsol va posar de manifest el gran ventall de tasques de les quals disposa una corporació local, les quals «poden oferir marge ampli d’experiències que es poden adaptar a les inquietuds dels participants».

Per la seva banda, Gallardo, va posar en relleu que del total d’inscrits al Servei d’Ocupació (SOA), que van ser 597 al tancament de l’agost, un 21,5%, és a dir, 144, són joves d’entre 18 i 25 anys, i un 3,43%, que corresponen a 23 persones són menors de 18 anys, en recerca activa de feina. En aquest sentit, va indicar que els segments de la població que més dificultats tenen per trobar feina són la gent gran, «persones que encara no han arribat a l’edat de jubilació i que per motius, com per exemple una reestructuració empresarial, tenen dificultats per inserir-se al mercat laboral», i l’altre «és el segment dels més joves».

La participació del Govern en el programa Okupa’t es regeix d’acord amb la col·laboració amb el SOA per complementar la formació dels joves i, en aquells casos on la valoració definitiva del programa sigui positiva, l’Executiu pot traslladar als joves «al programa de foment de l’ocupació en l’àmbit nacional», en el qual el Govern atorga una subvenció a una empresa privada per contractar una persona i introduir-la al mercat laboral.

Amb tot, l’objectiu de la signatura del conveni entre les administracions és poder dur a terme el programa més enllà dels mesos d’estiu, quan es va realitzar la prova pilot. Per aquest motiu, tot i que no hi ha una data exacta per emprendre la iniciativa, l’acord finalitza el 31 de desembre del 2021 i és prorrogable any per any fins a un termini de tres, segons l’ANA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT