PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’Executiu aprova 4.200 permisos d’immigració per a la quota d’hivern

La xifra representa un increment del 30,27% respecte de les autoritzades la temporada passada

Per Lídia López

El ministre Josep Maria Rossell, ahir amb funcions de Portaveu.
El ministre Josep Maria Rossell, ahir amb funcions de Portaveu. | SFGA/CESTEVE

El Consell de Ministres va aprovar ahir les quotes d’immigració per a la pròxima temporada d’hivern. Segons va detallar el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ahir en funcions de Portaveu, s’han autoritzat un total de 4.200 permisos, una xifra que representa un augment del 30,27% respecte de les aprovades l’any passat –aleshores van ser 3.224–. De fet, el Govern va recalcar que les autoritzacions que finalment es van consumir no van arribar al 40% per les dificultats provocades per la pandèmia del coronavirus.

Pel que fa al detall dels permisos aprovats en funció del sector destinatari, Rossell va indicar que 2.317 corresponen al sector hoteler, 978 són per treballadors de les pistes d’esquí, 479 es reserven pels establiments hotelers i restaurants de les pistes, 35 a agències de viatges, 209 pels negocis de lloguer de material de neu, 107 al comerç i 75 més pel sector de la neteja. En aquest sentit, l’Executiu va puntualitzar que el sector que ha patit un increment més notable ha estat l’hoteler, que ha crescut en un 41% en comparació amb la darrera campanya de neu, seguit del de la neteja (+25%) i treballadors de pistes (+20%).

De fet, l’Administració va posar en relleu que a l’hora de designar el nombre de 4.200 autoritzacions –que tal com va recalcar Rossell, és ampliable fins al 30% com és habitual–, s’ha tingut en compte la millora dels indicadors al voltant de la Covid-19 així com les previsions més positives de tots els agents econòmics implicats. Per aquest motiu, la xifra s’assimila a les aprovades en temporades de prepandèmia.

Vacuna obligatòria

No obstant això, el context de pandèmia mundial s’ha manifestat enguany de cara al requeriment d’estar vacunat per poder treballar. En concret, es demanarà als aspirants estrangers que certifiquin tenir la pauta de vacunació completa i que hagin transcorregut 14 dies des de la darrera dosi, que han passat la malaltia fa menys de sis mesos, o que han passat la malaltia i tenen una única dosi. I, pel que fa a la validesa dels vaccins, el ministre va informar que serà vàlid qualsevol vaccí aprovat per les agències oficials o al país d’origen dels treballadors. Aquest element és especialment important, tenint en compte que en alguns països de l’Amèrica del Sud s’han administrat fàrmacs com l’Sputnik o el Sinovac, no aprovats per l’EMA. Així, s’obre la possibilitat d’arribada de treballadors des d’aquesta part del món.

Cal tenir present que enguany la proporció global de la quota aprovada correspon al 70% de treballadors extracomunitaris i un 30% per a la resta, una xifra que augmenta fins i tot la proporció de la darrera temporada abans de la Covid, quan va ser de 60-40. Així, el repartiment exacte dels permisos és de 190 per a comunitaris fronterers, 1.069 per a treballadors comunitaris no fronterers i 2.941 per a extracomunitaris –creixen en un 192,4% en comparació amb la temporada passada–. A més, el Govern també va comunicar que, tenint en compte la dificultat manifestada pels empresaris per trobar personal dels països de la Unió Europea per a la campanya d’hivern, s’ha incrementat la proporció de permisos per a treballadors provinents de països que no tinguin un conveni amb el Principat o que no siguin de la UE o el seu espai econòmic.

La presentació de sol·licituds començarà a inicis d’octubre i s’allargarà à fins al 31 de març del 2022. La durada màxima d’aquestes autoritzacions és fins a l’1 de maig del 2022. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT