PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

S’acaba el temps

El CE Jenlai té fins a finals d’aquesta setmana per regularitzar la seva situació o podria deixar el campionat

Per David Sansaloni

Un partit entre el CE Jenlai i l’FC Ordino la temporada passada.
Un partit entre el CE Jenlai i l’FC Ordino la temporada passada. | m4rv_d3sign

El CE Jenlai està en una situació complicada, de nou. El projecte engegat el passat estiu, quan el club va ser adquirit per l’empresari colombià Henry Barón (exrepresentant de Ronaldo Nazario i que, actualment, dirigeix l’empresa Galaxy, a través de la qual gestiona acadèmies i equips arreu del món, a més de tasques de representació de jugadors en etapa de desenvolupament), no ha pogut disputar cap de les dues primeres jornades de la Lliga Unida. 


El problema principal està en el fet que l’entitat està trobant-se amb dificultats per inscriure els jugadors, impedint que puguin registrar cap alta en la federació i, per tant, de manera oficial, és com si no comptessin amb efectius. Aquest cas, que ja ha passat en darreres ocasions en el futbol andorrà, sol donar-se per temes burocràtics que tenen a veure amb la nacionalitat dels fitxatges, la manca de documentació per entregar a immigració o per tardança en l’arribada dels mateixos d’un punt geogràfic a altre. De la mateixa manera, el full de ruta a seguir per les competicions de futbol al Principat deixa l’opció que, si un club finalment no pot donar d’alta els integrants que posseeix, sí que pot fer-ho posteriorment amb professionals, fins a 16 d’aquests. Aleshores, tot i que és factible, pocs equips poden permetre’s tenir tants jugadors d’aquest perfil, sobretot per temes econòmics.


L’organisme encarregat d’atorgar una decisió als casos d’aquesta índole és el Comitè de Competició, que poca cosa té a veure amb la Federació Andorrana de Futbol (FAF), en tractar-se d’una entitat que actua de manera privada i les resolucions del qual són preses pels integrants de la mateixa arran de l’acta arbitral presentada. En aquest cas, el CE Jenlai ja compta amb dues suspensions per no presentar-se als partits perquè no compta amb suficients jugadors (ja que no es poden inscriu-re) i, segons recull la normativa de la competició, en aquest cas la Lliga Unida, tots els equips que arribin a les tres sancions per indisponibilitat seran expulsats del campionat. No obstant això, l’equip involucrat pot presentar un recurs al·legant que aquesta situació ha ocorregut per uns motius concrets, i és aquí quan existeix una via en la qual es donés algun tipus de moratòria, que evitaria l’esmentada expulsió, però recauria en sancions similars a la pèrdua de punts.
Des de la FAF es defensa que qualsevol equip pot dirigir-se a la federació si es tenen problemes d’aquesta índole, encara que l’entitat no pugui fer res al respecte, ja que es tracta d’un tema de normativa vigent. Tanmateix, s’obriria una porta per al diàleg que pot afavorir els equips mitjançant una comunicació més oberta, donant com a resultat la possibilitat d’obtenir algun tipus d’ajuda, fora, això sí, del marc legal establert, més enfocada a l’altruisme.


El projecte, que té com a objectiu principal l’ascens a la Lliga Multisegur, ha incorporat futbolistes ja consolidats, i en aquest cas han estat dues estrelles que van ser internacionals amb la selecció nacional de Colòmbia. Un és Jonathan Estrada, que va jugar a la Reial Societat a la Segona Divisió espanyola i al gegant colombià, el Millonarios. L’altre és Rafael Robayo, també ex del Millonarios i amb un periple a la Major League Soccer dels Estats Units, on va militar a les files del Chicago Fire. Tal com ja va explicar Barón, la seva idea ja és «portar talents del continent americà i formar-los a Andorra, sent el Principat una porta d’entrada a Europa abans de fer el salt a lligues amb un nivell superior».


No obstant això, el projecte podria topar-se amb la legalitat andorrana, i és que si el CE Jenlai repeteix l’ocorregut en les dues primeres jornades de lliga, el resultat seria ben diferent a perdre un partit. Si l’acta arbitral reflecteix per tercera vegada que l’equip no s’ha presentat o ha tingut impossibilitat per presentar-se, aquest seria expulsat de la Lliga Unida, sent aquesta la primera sanció d’altres que podrien arribar en un futur, i més si es té en compte la reincidència dels protagonistes. Això doncs, el projecte de l’empresa Galaxy podria posar punt final si aquest dissabte es repeteix la història, i es faria oficial el pròxim dimecres o dijous, que són els dies en què el Comitè de Competició es reuneix per tractar les incidències. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT