PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Escaldes construirà l’aparcament al davant de l’església l’any que ve

La nova infraestructura «multiplicarà per tres» el nombre de places actuals, arribant fins a les 80

Per El Periòdic

Un moment del Consell de Comú d’Escaldes-Engordany, celebrat ahir.
Un moment del Consell de Comú d’Escaldes-Engordany, celebrat ahir. | ANA / M. F.

El Comú d’Escaldes-Engordany preveu que la construcció de l’aparcament al davant de l’església de Sant Pere Màrtir pugui començar a principis de l’any que ve i que s’allargui uns vuit mesos i mig. Ahir es va començar a posar fil a l’agulla amb l’adjudicació de la redacció del projecte i direcció de l’obra d’excavació, sosteniment i construcció d’aquest aparcament soterrat que comptarà amb dues plantes. De manera paral·lela, a la sessió de Consell de Comú d’ahir es va informar que el comú rebrà en cessió uns locals a un edifici que es construirà a l’avinguda del Fener número 28.

D’aquesta manera, l’empresa que ha de redactar el projecte per a la construcció del pàrquing soterrat a la parcel·la de l’antic hotel Casino disposa ara d’un mes i mig per fer els treballs i tot seguit es publicarà el plec de bases per trobar l’empresa constructora amb la previsió que la construcció es pugui «adjudicar abans de finals d’any», tal com va comentar la cònsol major, Rosa Gili, que va afegir que les obres podrien, llavors, començar entre els mesos de gener i febrer. La nova infraestructura comptarà amb 80 places d’aparcament, amb la qual cosa, va apuntar Gili, es «multiplicarà per tres» la capacitat actual de l’aparcament horitzontal que hi ha en aquesta mateixa parcel·la. Cal recordar que sobre aquest aparcament soterrat el comú vol bastir un edifici multifuncional que s’afrontaria de cara a l’any que ve, un cop acabat el pàrquing.

Des de l’oposició de Demòcrates van votar a favor d’aquesta adjudicació, ja que van manifestar que estan d’acord amb la infraestructura, tot i que el conseller Miquel Aleix va destacar que amb aquest aparcament «no serà suficient per cobrir les necessitats de la part alta» i va tornar a insistir que el que consideren «prioritari i necessari» és l’aparcament de 600 places que l’anterior majoria havia planificat a la zona de l’Obac. En aquest sentit, van demanar a la majoria quin és l’estat de les negociacions per a aquest aparcament i Gili els va respondre que s’hi continua «treballant», ja que des de la majoria «no es renuncia al projecte» però va recordar que volen redefinir el projecte. De fet, va destacar que la setmana que ve hi ha prevista una reunió amb la propietat del terreny.

D’altra banda, el comú rebrà tres locals situats a l’avinguda del Fener 28 gràcies a la cessió obligatòria del 15%. D’aquesta manera, l’empresa constructora ha proposat al comú pagar en espècies aquesta cessió i ho fa a través de la cessió d’uns locals de 1.000 metres quadrats. A més, i en aquest mateix espai, el comú adquireix 122 metres quadrats per completar la superfície cedida i d’aquesta manera poder disposar de la totalitat dels tres locals. En aquesta operació el comú invertirà 284.000 euros, un preu que tal com ha comentat el cònsol menor, Joaquim Dolsa, està «per sota del preu de mercat». «És una oportunitat molt interessant per al comú i no la podíem deixar passar», va assenyalar Gili. Tal com informen des del comú el valor dels locals que l’empresa cedeix està en uns 2,3 milions d’euros. Des de l’oposició van votar a favor d’aquest acord i de la compra dels 122 metres quadrats, però Aleix va manifestar que troben «a faltar que hi hagi un pla estratègic de què s’hi vol ubicar per evitar duplicitats» i va incidir que és «importantíssim que no es desvitalitzi la part alta», on hi ha diversos locals que estan llogats. Dolsa els va assegurar que ni la biblioteca ni el CAEE es traslladaran al Fener i va destacar que hi ha «molts departaments» que demanen més espais, amb la qual cosa hi podrien anar instal·lacions culturals o esportives en aquests locals. De totes maneres, va assegurar que la decisió es prendrà «aviat» i va posar en relleu que actualment el comú paga 350.000 euros en lloguers cada any, un import al qual cal afegir els 1,5 milions en terrenys per a aparcaments. En aquest sentit, va defensar que la política que es vol seguir des de la majoria és la d’anar «rebaixant aquesta xifra» optant per ubicar serveis comunals en espais propis. Dolsa també va defensar que el comú hagi mantingut el 15% de cessió, ja que això permet operacions com la que es va aprovar aquest dilluns.

Així mateix, el Consell de Comú va donar el vistiplau perquè se signi el conveni que ha de permetre que l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell es pugui connectar a la xarxa d’aigua potable d’Andorra la Vella. Això permetrà que es pugui donar servei i no es produeixin situacions com la de l’estiu del 2015, en què una forta esllavissada va deixar sense subministrament Escaldes-Engordany i, per tant, l’hospital.

Finalment, cal destacar que el comú ha tancat el segon trimestre de l’any amb un superàvit de 3,8 milions fruit d’uns ingressos de 14,8 milions (el 64% del pressupostat) i unes despeses de 10,6 milions (el 28% del total). Dolsa va posar èmfasi en el fet que s’ha tancat el semestre havent compromès un 46,56% del total d’inversions reals pressupostades per valor d’11 milions. També va voler posar en relleu que l’endeutament se situa en 9,7 milions i que també s’ha rebaixat respecte dels 11 milions amb què es va començar l’any i ha recordat que aquest import correspon a préstecs que vénen de mandats anteriors. En aquest sentit, va manifestar que la situació financera del comú és bona. Una circumstància que van celebrar des de l’oposició, segons va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT