PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Choy presenta el programa del festival de dansa i cultura tradicional

‘Contradans’ tindrà lloc al nucli antic d’Ordino del 8 al 10 d’octubre

Per El Periòdic

Choy amb la guanyadora del pressupost participatiu durant la presentació del festival ‘Contradans’, ahir.
Choy amb la guanyadora del pressupost participatiu durant la presentació del festival ‘Contradans’, ahir. | ANA/M.P.

El festival internacional de dansa, cultura popular i folklore Contradans, projecte guanyador del primer pressupost participatiu d’Ordino, se celebrarà del 8 al 10 d’octubre i hi participaran companyies de renom. Així ho van anunciar ahir la cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, i la guanyadora del pressupost participatiu, Meritxell Rabadà, durant la presentació oficial de l’esdeveniment. D’aquesta manera, des de la corporació van explicar que el festival, impulsat per l’Esbart Valls del Nord, comptarà amb la participació de grans companyies de dansa com l’Esbart de Rubí, la Factoria Mascaró i Kukai Dantza (País Basc), així com personalitats reconegudes dins d’aquest món com són Carles Belda i Jordi Rubio. A banda d’aquests espectacles dansaires, el festival també inclou altres accions com una fira artesanal i una exposició de membranòfons a l’Era Rossell.

Durant la seva intervenció, Rabadà va voler agrair en primer lloc que la ciutadania d’Ordino hagi decidit que la proposta guanyadora del pressupost participatiu estigui relacionada amb l’àmbit de la cultura popular, la qual cosa «diu molt de la societat». Malgrat que el projecte el va presentar a títol personal, va reconèixer que la idea ha estat concebuda per un nombrós grup de persones que ha estat reflexionant durant els darrers mesos entorn de la idea de com la dansa tradicional ha hagut d’evolucionar i adaptar-se als nous temps. És al llarg d’aquesta reflexió quan també es van adonar que aquest festival «no és una cosa exclusiva de dansa», sinó també d’oficis. «Volem promoure les arrels de la contemporaneïtat», va dir Rabadà, per la qual cosa cadascun dels participants en aquestes jornades «han estat escrupolosament triats per ser-hi» per tal d’oferir al públic «espectacles que són de molta qualitat».

Entrant al detall, la inauguració del festival i del mercat artesanal tindrà lloc el divendres 8, a les 18.00 hores, a la plaça Major. Posteriorment hi haurà l’obertura de l’exposició de membranòfons de Xixo Luthier a l’Era de Casa Rossell a les 18.30 hores; un primer taller de flors teixides amb fibres naturals al pati de l’Era Rossell a les 19.00 hores i un primer espectacle de dansa Canigó de la mà de l’Esbart de Rubí a l’Auditori Nacional.

L’endemà s’obrirà de nou el mercat a partir de les 10.00 hores i s’allargarà fins a les 21.00 hores, i el mateix passarà diumenge. També a les 10.00 hores de dissabte i diumenge hi haurà una demostració de treball amb la forja als jardins de Casa Rossell. Durant el matí de dissabte, a més, el pati de l’Era Rossell tornarà a acollir un taller de flors teixides amb fibres naturals a les 10.00 hores; un altre de construcció del tamborí tradicional a les 11.00 hores a l’Era Rossell, i l’espectacle de dansa Sols a càrrec de Carles Belda i Jordi Rubio a la plaça Major a les 12.00 hores. De cara a les 16.00 hores les propostes continuaran amb un nou taller que s’anomena Fes la caseta portallums de menairons als jardins de Casa Rosell; a les 17.00 hores hi haurà l’espectacle Indiano sons i els passos perduts de la Factoria Mascaro a la plaça Major; un taller d’estampació botànica als jardins de Casa Rossell a les 18.30 hores; un altre sobre el manteniment de tambors, tabals i timbals a les 19.30 hores i, per cloure la jornada, s’oferirà l’espectacle Hnuy Illa de Kukai Dantza a les 21.00 hores.

De cara a diumenge, a les 10.00 hores, Joan Maya Sein de Kukai Dantza oferirà un taller de dansa a l’ACCO; es repetiran al llarg del matí els tallers relacionats amb l’estampació botànica i les flors teixides amb fibres naturals, i a les 12.30 hores hi haurà un nou espectacle de Kukai Dantza anomenat Gelajauziak a la plaça Major. Finalment, el tancament del festival serà a les 17.00 hores.

Pel que fa a la fira artesanal de tot el cap de setmana, Choy va explicar que hi participen fins a 14 estands, però també s’hi sumarà l’Esbart Valls del Nord i l’associació de cultura popular. «Volem complementar tot el festival de dansa amb la cultura artesana i unir aquests dos elements», va afegir la cònsol menor.

Amb tot, Rabadà va posar en relleu que es tracta «d’un projecte molt elaborat i treballat des de l’Esbart», ja que «la idea era traspassar fronteres». Els espectacles programats, a més, impliquen «tot el poble d’Ordino», ja que es desenvolupen en diferents punts del nucli antic de la parròquia. Per tal de fer més difusió de l’esdeveniment, també s’ha estat fent un treball de comunicació amb hotelers, comerciants i restauradors, i des de les xarxes socials d’Andorra Turisme s’ha promocionat el festival a nivell internacional.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT