PUBLICITAT

Ordino

Espot confirma que el gabinet jurídic analitza el recurs de Dolsa

La construcció de l’edifici es troba en fase d’avantprojecte i estarà enllestit a finals del 2023

Per Victoria Gómez Pérez

El cap de Govern, Xavier Espot, i el co-conseller delegat de Grifols, Víctor Grífols, ahir a Ordino.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el co-conseller delegat de Grifols, Víctor Grífols, ahir a Ordino. | SFGA/CEsteve

El cap de Govern, Xavier Espot, va confirmar ahir, davant la presència d’una comitiva de Grifols, encapçalada pel co-conseller delegat, Víctor Grífols, que el gabinet jurídic del Govern, «amb la seva independència i des d’una perspectiva tècnica», està analitzant el recurs administratiu que el conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, va interposar divendres. En ell, Dolsa apel·la a un abús de poder per part del mateix Espot, així com del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i a una vulneració del principi d’igualtat en el pacte de socis entre l’Executiu i la farmacèutica catalana. Espot, però, va assegurar «haver estat perfectament assessorat [jurídicament] des del principi» i «haver seguit tots els passos normatius i legals». A més, va recordar que l’acord compta amb el suport de tots els grups parlamentaris i que «només hi va votar en contra una consellera no adscrita [Carine Montaner]». Així, «encarem el recurs molt confiats», va afirmar el cap de Govern mostrant-se convençut que es tracta d’un «projecte de país, molt beneficiós per a Andorra i per a la parròquia d’Ordino». 

D’aquesta manera, la construcció d’un centre en immunologia als terrenys del Prat de la Farga es troba actualment en fase «d’avantprojecte», tal com va explicar president de l’àrea industrial de la companyia, Daniel Fleta, ahir en una presentació pública: «Estem fent la llista de requeriments de quines tecnologies i capacitats haurà de tenir el centre i una tria d’empreses d’arquitectura locals amb les quals podríem treballar, perquè volem que l’edifici estigui plenament integrat en el paisatge i sigui un espai de treball agradable per a totes les persones que vinguin d’arreu del món a realitzar tasques d’investigació». En aquest sentit, Fleta va informar que, un cop resolt l’avantprojecte, s’encetarà el projecte administratiu, després vindrà la sol·licitud de permisos i, finalment, l’execució de les obres que haurien d’estar enllestides a finals del 2023.

Es preveu que l’edifici, que comptarà amb una inversió inicial de 25 milions d’euros a càrrec de Grifols, tingui diferents zones repartides en tres nivells aprofitant la pendent natural del terreny. «Tindrem una activitat dual claríssima», va avançar Grífols, ja que, d’una banda, hi haurà l’àrea d’investigació i recerca en immunologia i, de l’altra, «com volem convertir-lo en un centre de referència i d’activitat divulgativa», s’hi trobaran àrees auxiliars, una zona d’oficines i una zona de congressos amb un auditori i una cafeteria adjacent per rebre els convidats als diferents esdeveniments que s’organitzaran per difondre els avenços que es facin en cada línia d’estudi. Per tant, «hi haurà tots els ets i uts en matèria de laboratori i cuidarem tot l’aspecte social que ajudi a tenir un entorn de treball molt favorable», va resumir el co-conseller delegat.

 

Seguretat garantida

Però una de les principals preocupacions i polèmiques que ha despertat aquest centre en immunologia és la seva seguretat. Conscient d’això, Grífols va apuntar que «som una companyia de més de 110 anys d’història i no hem tingut mai cap mena de problema». I és que la multinacional compta amb una desena de centres industrials arreu del món i «tots tenen un laboratori de qualitat i seguretat d’investigació i compleixen amb la regulació tant local com internacional». Així, es va negar, una vegada més, que es vulgui instal·lar al Principat per motius fiscals o d’absència legal i el mateix Grífols va assenyalar que «fa quatre o cinc anys que va sorgir la idea de muntar un centre en immunologia, però no teníem la ubicació triada». «Teníem alternatives com Barcelona, Irlanda, els Estats Units o, fins i tot, la Xina, però arran de la pandèmia vam començar a treballar amb el Govern d’Andorra per veure si podíem desenvolupar tests TMA o PCR. Vam treballar molt bé i de manera molt eficient i en una reunió interna va sortir l’opció d’Andorra. Ho vam presentar, el Govern ens va atendre amb moltes ganes, ens vam posar a treballar i aquí som avui», va concloure. 

Cal recordar que aquest centre serà un dels pocs d’Europa especialitzat en la recerca dels trastorns immunitaris i que actualment el Govern està treballant en el Projecte de llei d’investigació en l’àmbit de la salut i la biomedicina perquè es garanteixin «les millors pràctiques» tant ètiques com sanitàries i medi ambientals. A més, s’estan acabant de llimar els últims detalls per signar el Conveni d’Oviedo, després que la Unesco confirmés de manera oficial que la creació d’aquest laboratori és compatible amb ser reserva de la biosfera. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT