PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dolsa creu que Espot i Gallardo fan abús de poder en l’acord amb Grifols

El conseller ordinenc també assegura que han vulnerat el principi d’igualtat entre ciutadans

Per Victoria Gómez Pérez

Imatge virtual del centre de recerca en immunologia de Grifols a Andorra.
Imatge virtual del centre de recerca en immunologia de Grifols a Andorra. | Govern d\'Andorra
Demana la nul·litat del pacte de socis que permet a la farmacèutica instal·lar-se a Ordino

«És evident que el Govern d’Andorra, representat pel cap de Govern, Xavier Espot, i ADI (Andorra Desenvolupament i Inversió), representada pel ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en concordar i subscriure el pacte de socis de data de 28 d’abril del 2021 han infringit la legalitat vigent incorrent en un acte de desviació i abús de poder, que és una infracció de l’ordenament jurídic que afecta d’una manera especial en les entranyes de l’Estat de Dret». Així es desprèn del recurs que Enric Dolsa, en qualitat de conseller del Comú d’Ordino, va interposar ahir contra el Govern i pel qual demana la nul·litat de l’acord entre l’Executiu i la farmacèutica Grifols per crear un centre de recerca en immunologia a la parròquia ordinenca. Concretament, Dolsa assegura que el pacte de socis es va signar el 28 d’abril d’enguany, incomplint el Codi de l’Administració aleshores vigent, ja que no va ser fins al 20 de maig, gairebé un mes després, quan es van aprovar les modificacions legislatives per adequar tant la llei administrativa com la d’ordenament del territori al text signat amb la multinacional catalana.

Tanmateix, apel·lant a l’article 52 del codi, el conseller recorda que el pacte no ha complert el principi de concurrència, ni tampoc el de publicitat, ja que el text final no s’ha publicat mai al BOPA, fet que persistiria en l’abús de poder. 

En el document també es fa referència a la vulneració del principi d’igualtat davant la llei quan s’exposa la cessió gratuïta del terreny per part del Govern. Cal recordar que l’hipotètic centre d’investigació es construirà al terreny del Prat de la Farga, de titularitat patrimonial. Per poder-lo cedir a la societat, però, abans el Consell General va haver d’aprovar el passat mes de juliol una autorització perquè passés a mans d’ADI sense convocar un concurs públic, com exigia la llei en el moment de la signatura. «El terreny es va concedir en una adjudicació de diferents lots trets a subhasta a pagesos de la parròquia, havent de rescindir el Govern el contracte al pagès adjudicatari de la parcel·la i no donant l’oportunitat de concórrer amb igualtat de condicions» a altres interessats, assenyala Dolsa, que troba «evident» el tracte «diametralment diferenciat» que s’ha fet per afavorir ADI i Grifols. I afegeix: «Aquest tracte desigual no es pot justificar per motius legítims; s’ha vulnerat el principi d’igualtat previst en l’article 21 i en l’article 6, apartat 1, del Codi de l’Administració». 

Amb tot, el mateix dia de l’aprovació dels canvis legals en seu parlamentària, Espot va reconèixer que, més enllà del centre de recerca, «el Govern no hi vol fer res més [als terrenys de la Farga]» i va negar que s’hagués fet especialment per a Grifols, ja que «aquest és el primer projecte de molts que han de venir».

Un altre punt del pacte de socis que, segons denuncia Dolsa, podria vulnerar el principi d’igualtat és la clàusula per la qual el Govern es compromet a donar prioritat a l’adquisició dels productes de Grifols, que alhora infringiria la llei de contractació pública perquè «en cap cas l’Administració Pública pot atorgar a ningú un tracte preferencial».

A més, el líder de X’Ordino destaca, tot adjuntant una còpia de l’acord original en anglès i català, que s’infringeix l’article 2, apartat 2, de la Constitució, segons el qual l’idioma oficial del Principat és únicament el català. 

Per tot plegat, Dolsa considera que «ens trobem en un acte discrecional i arbitrari que transgredeix el principi d’obligat compliment dels principis d’igualtat, de seguretat jurídica i d’interdicció de tot arbitrarietat», emparats tant en el Codi de l’Administració com en la Carta Magna, i sol·licita la nul·litat de ple dret de l’acord ja signat, tenint en compte que «no s’ajusta a les prescripcions legals». També demana la «suspensió provisional de l’execució del contracte o acte administratiu impugnat», ja que fins que no es dicti sentència ferma i definitiva en el procés jurisdiccional, «la seva execució pot causar perjudicis de difícil o d’impossible reparació». En aquest sentit, i així ho recorda Dolsa en el recurs de 25 pàgines, cal tenir present que el conseller en les darreres sessions de comú s’ha mostrat contrari a aquest acord i també ha votat en contra de totes les propostes impulsades per la corporació per tal de facilitar la instal·lació del centre. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT