PUBLICITAT

Un expert apunta que hi haurà un descens en l'activitat creditícia dels bancs

  • Xavier Sáez Bárcena alerta dels riscos de signar l'acord monetari amb la Unió Europea en els termes i condicions que es coneixen
  • Assenyala que aquesta participació pot arribar a baixar per sota del 10%
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY


20012011banc
Imatge del Banc Central Europeu. Foto: Arxiu
El professor d'Economia Política i Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona, Xavier Sáez Bárcena, preveu un descens en el volum de negoci de la banca andorrana en cas que se signi l'acord monetari amb la Unió Europea en els termes i condicions que es coneixen. Segons ha explicat Sáez, aquest fet podria comportar una disminució significativa de l'activitat creditícia dels bancs que tindria els seus efectes en l'economia andorrana.
El professor d'Economia Política i Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona, Xavier Sáez, creu que l'adopció del cabal legislatiu comunitari en matèria financera que comportarà la signatura de l'acord monetari amb la Unió Europea tindrà un impacte important en l'economia del país. De fet, Sáez augura un descens de l'activitat creditícia dels bancs, és a dir, del volum de préstecs que es concedeixen en l'àmbit empresarial i domèstic, ja que el negoci de la banca serà menor i, previsiblement, disminuirà de manera significativa el percentatge que representa en aquests moments en el Producte Interior Brut andorrà (PIB).

Segons les estimacions del Departament d’Estadística, el sector financer representa entorn al 15%-16% del PIB del país. Sáez, en declaracions a l'ANA, creu que aquesta participació pot arribar a baixar per sota del 10%, tot i que ha advertit la dificultat de poder fer una quantificació exacta. A més, la signatura de l'acord també suposarà per a la banca "un increment de costos pel fet d'haver d'ajustar la seva activitat i modificar els procediments per adaptar-se a la normativa".

El professor universitari subratlla el paper de la banca andorrana en el finançament de l'activitat interior del país. Així, "les inversions creditícies dins de l'actiu de la banca representen el 55%" en xifres del 2009; és a dir, que "més de la meitat dels actius de la banca estan dedicats a préstecs i crèdits que fan possible que moltes empreses puguin crear-se o funcionar", a part que també "ajuden els particulars a poder comprar habitatges o cotxes, per exemple". Xavier Sáez és de l'opinió que, amb tota probabilitat, l'adopció del cabal comunitari amb l'acord monetari farà que "hi hagi contracció del crèdit o encariment, o les dues coses".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT