PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra Recerca i Innovació inicia un projecte per prevenir incendis

El pla d’investigació aplicada consisteix a fer un seguiment de l’evolució de la humitat dels combustibles forestals morts per crear posteriorment un sistema d’alerta anticipada

Per Laia Bautista

L’equip d’Andorra Recerca i Innovació i Aistech Space durant una jornada de treball de camp.
L’equip d’Andorra Recerca i Innovació i Aistech Space durant una jornada de treball de camp. | Butlletí d’Andorra Recerca i Innovació/aistech space

Andorra Recerca i Innovació (ARI) va començar el juliol d’aquest any un projecte d’investigació aplicada amb desenvolupadors tecnològics de l’empresa aeroespacial Aistech Space per a establir un sistema d’alerta anticipada del risc d’incendi forestal.
«El fet de saber com és la humitat del nostre bosc, pot determinar millor quin és el nivell d’amenaça per combustió», va indicar l’investigador d’Andorra Recerca i Innovació Nil de Celis i va recordar que «un dels punts crítics dels incendis forestals és que si hi ha una massa forestal molt seca, cremarà més ràpidament».

Segons va especificar l’investigador, el pla de treball que van seguir aquest estiu va consistir a fer un seguiment de l’evolució de la humitat dels combustibles forestals morts amb l’objectiu de comparar les dades de les mostres de camp amb les imatges tèrmiques captades per un pilot acreditat de vehicles aeris no tripulat, un dron, que tenia incorporada una càmera tèrmica multiespectral. «Tot això per poder verificar que amb aquestes imatges es pot calcular la humitat relativa de la massa forestal i d’aquí poder estimar el risc d’incendi», va informar el tècnic.

De Celis va explicar que Aistech Space vol enviar a l’espai satèl·lits amb càmeres multiespectrals per agafar no només la imatge de la part visible i dels colors, sinó també les freqüències d’altes longituds d’ona. Una de les diferents aplicacions que tindrà aquest giny serà analitzar el nivell d’humitat de la massa forestal, però a gran escala. Per això, l’investigador va esmentar que «abans que l’empresa Aistech Space llenci els satèl·lits a l’espai, també amb càmeres multiespectrals, des del mes de juliol fins al mes de setembre, estem realitzant diverses proves pilot al Principat per a poder demostrar la funcionalitat del projecte».
Al bosc del Coll de la Gallina de Sant Julià de Lòria és l’espai on els especialistes andorrans tenen quatre parcel·les de 100x100 metres quadrats que corresponen a quatre ecosistemes diferents cadascuna. El tècnic va explicar que el procediment que fan en aquests espais és agafar mostres de camp de cada ecosistema el mateix dia que fan volar el dron equipat amb una càmera multiespectral. Després pesen les diverses mostres i les posen al forn durant 48 hores per tornar-les a pesar. El motiu pel qual les pesen abans i després és perquè el forn evapora tota l’aigua de la massa vegetal de les mostres, fet que permet saber el percentatge d’humitat per comparar-lo amb les imatges que prèviament agafa el dron amb la càmera tèrmica multiespectral. 

La prova pilot

En la mateixa línia, Andorra Recerca i Innovació va detallar al butlletí d’informació de setembre que durant la prova pilot que s’ha fet aquest estiu no només han col·laborat amb l’empresa aeroespacial Aistech Space, sinó també amb el doctor Víctor Resco de Dios catedràtic de la Southwest University of Science and Technology i afiliat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida. A més, van especificar que Asitech Space posarà en òrbita el satèl·lit Guardian el pròxim mes de desembre. 

Pel que fa als resultats d’aquest projecte, des d’Andorra Recerca i Innovació van assegurar que les dades s’incorporaran tant a l’algoritme d’avaluació del risc d’incendis del Dr. Resco com al sistema nacional de gestió d’incendis forestals d’Andorra. Tot això amb l’objectiu de poder incorporar-hi en un futur les imatges del satèl·lit d’Aistech Space i poder disposar d’una avaluació del risc d’incendi més acurada i amb una significativa millora de la resolució espaitemporal.

PUBLICITAT
PUBLICITAT