Andorra la Vella
La comissió de participació ciutadana arrencarà en 2022
L’acord amb la UE és un dels grans temes que es plantegen des del ministeri amb aquest òrgan
La Ministra d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, Trini Marín, va presentar ahir el nou projecte per part de l’Executiu, una Comissió Operativa de Participació Ciutadana. Aquest òrgan s’emmarca dins del full de ruta que va iniciar el ministeri després de la creació de la plataforma Visc.ad. L’objectiu d’aquesta comissió, en paraules de la ministra, és que «la ciutadania pugui prendre part de les polítiques públiques, i fer-la partícips de les decisions polítiques que puguin sorgir». Aquesta comissió estarà formada per un representant de cada ministeri, així com dues persones de la plataforma de participació ciutadana i, una presidenta, en aquest cas, la mateixa ministra Marín. El projecte sortirà avui publicat al BOPA després que la setmana passada s’aprovés el decret en el Consell de Ministres. La titular de la cartera de Participació Ciutadana va reconèixer que encara falta temps perquè l’òrgan es posi en funcionament, ja que els ministeris han de designar al seu representant per a l’organisme: «Potser estem parlant de dos o tres mesos per crear la comissió».
Futur referèndum sobre la UE
La ministra Marín va afirmar que «no està encomanada per part dels ministeris cap campanya específica», però què l’assumpte sobre el futur acord d’associació amb la Unió Europea (UE) «és un dels temes principals». En aquest sentit la titular va ser taxativa i va confirmar que «sí que hi haurà un referèndum per a aquest tema i participarà tota la ciutadania».
Així i tot, també va advertir que el primer que s’ha de fer és «informar» del que s’està parlant i de com van avançant les negociacions. En aquesta línia va seguir Marín va afegir que «què millor que aquestes eines per arribar a la gent». Respecte a fixar una data sobre quan es realitzaria aquest futur referèndum la ministra va informar que «serà quan estigui tot negociat».
Un altre dels aspectes que va comentar Marín és que des del ministeri no s’han plantejat de moment realitzar proves pilots de cara al futur referèndum sobre la UE. Però, des del ministeri no veuen amb mals ulls el fet de realitzar aquests simulacres, però que «si es fa un referèndum sobre qualsevol projecte, potser serà més reduït i no vinculant». D’altra banda, respecte al procés de selecció, la ministra va comentar sobre el que haurien de fer els ciutadans per formar part de la comissió de participació ciutadana. Marín va informar que «la Visura Ciutadana serà un espai on se seleccionaran dues persones, de qualsevol edat, en funció de la necessitat». A més, va afegir que «ens agradaria que fos un representant masculí i un altre femení». No obstant això, la ministra va aclarir que «en els pròxims mesos ho sabrem, però, hauria de ser per sorteig».
D’altra banda, Marín va comentar que «des de la creació de Visc.ad i, després de 17 processos hi ha hagut al voltant de 400 aportacions». Entre aquestes, la ministra va destacar el tanatori nacional. Aquesta petició va rebre 500 signatures. Altres qüestions que destaquen són «la transformació digital, la gent vol facilitat i comoditat», i «les conferències pedagògiques, sobretot de la salut mental entre la gent jove». La ministra va destacar que aquestes primeres actuacions són «una manera de coordinació amb la ciutadania, i serà molt més fàcil amb la comissió», ja que «a través d’aquestes poden haver-hi altres campanyes que desconeixíem», concloent que «és una manera d’enriquir al Govern». La ministra va emfatitzar que encara que «és l’inici de la plataforma», sobretot en vista al nombre de peticions rebudes fins al moment, Marín va matissar que «pot semblar poc, però és una bona mostra fins ara». Per a donar a conèixer la comissió va informar que «tindrem un estand a la fira d’Andorra la Vella», i va afegir que «així es farà visible i la ciutadania podrà conèixer la plataforma».