PUBLICITAT

La retallada del Comú d'Ordino no serà aplicable als propers comicis

  • La llei obliga a acordar la reducció del nombre de consellers amb un any d'antelació
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un plenari del Comú d'Ordino durant el mandat actual Foto: TONY LARA

La reducció del nombre de consellers que el Comú d'Ordino va acordar el 28 de desembre de l'any passat podria no ser aplicable per a les properes eleccions comunals. De fet, segons es desprèn de la literalitat de la llei electoral, la modificació del nombre de consellers que integren el consell de Comú només tindrà efecte en unes eleccions si s'acorda amb un any d'antel·lació a la celebració de les mateixes. Segons la mateixa llei, les eleccions comunals hauran de tenir lloc entre l'1 i el 20 de desembre d'aquest any. Per tant, el decret del Comú ordinenc que establia la reducció dels 12 consellers actuals a 10 va arribar, en el millor dels casos, vuit dies tard.

El 28 de desembre passat, en la sessió tradicional dels Sants Innocents, el Comú d'Ordino va aprovar, amb els vots a favor d'ACO i l'Alternativa, la reducció del nombre de consellers comunals de 12 a 10. L'argument era que d'aquesta manera es retallava despesa corrent de la corporació en uns moments en què les administracions públiques compten amb molt pocs ingressos. Segons el decret publicat al Bopa l'endemà mateix, la reducció del nombre de consellers comunals «podrà ser efectiva en les properes eleccions comunals en virtut d'allò disposat en l'article 60.2 de la Llei 28/2007, del 22 de novembre, qualificada de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum».

Ara bé, si es llegeix el citat article –el 60.2– es desprèn tot el contrari. En l'apartat anterior la llei fixa el nombre de consellers comunals en una forquilla entre 10 i 16 per després permetre la modificació del nombre amb una majoria qualificada de dues terceres parts. Ara bé, la llei deixa clar que per a què la modificació tingui efecte «per a les eleccions següents, s'haurà d'adoptar amb un any d'antelació a la celebració de les mateixes». Per tant, per a què la reducció de consellers acordada a Ordino sigui aplicable als propers comicis caldria que aquests se celebressin més tard del 28 de desembre d'aquest any, fet que per ell mateix seria contrari a la llei.

En l'article immediatament anterior, el 59.2, la llei electoral estableix que les eleccions generals s'hauran de celebrar entre l'1 i el 20 de desembre. Això vol dir que el cap de Govern podria convocar els comicis, com a molt tard, el 20 de desembre d'aquest any. Per tant, en cap cas, la decisió aprovada pel Comú d'Ordino podria tenir efectes per a les properes eleccions.

decisió polèmica / L'acord del Comú d'Ordino per reduir el nombre de consellers de 12 a 10 va ser una decisió envoltada de polèmica. En un principi, l'ACO era l'única formació que pensava votar favorablement, mentre que els socialdemòcrates de l'Alternativa s'abstindrien i els dos consellers independents hi votarien en contra. Al final, però, només set dels vuit consellers de l'ACO van estar presents al plenari del Comú i calia, com mínim, un vuitè vot per aprovar la moció amb la majoria qualificada de dues terceres parts requerida per la llei.

Els dos consellers de l'Alternativa van acabar votant favorablement i l'acord va quedar aprovat. Aquest fet, va provocar el malestar a les files socialdemòcrates: tant el comitè ordinenc del PS com la direcció nacional del partit es van mostrar en desacord amb el vot emès pels seus dos consellers: en primer lloc, perquè no havien consultat la decisió amb el partit i, en segon lloc, per haver salvat els mobles de la majoria en una qüestió en què molts militants socialdemòcrates discrepen.

Per unanimitat / El Comú d'Ordino va augmentar de 10 a 12 els seus consellers durant l'anterior mandat; però, a diferència del que ha succeït ara, aquell cop la decisió es va adoptar per unanimitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT