PUBLICITAT

El col·lectiu homosexual podrà donar sang a partir del mes vinent

  • La campanya catalana serà anual i paral·lela a la francesa, que manté les restriccions
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Sànchez, Bonet i Mir durant la presentació de la signatura de l'acord, ahir Foto: TONY LARA

El col·lectiu homosexual, així com qualsevol altre ciutadà amb independència de les seves «condicions o creences», tal i com va exposar la ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, té des d'ahir la porta oberta a participar a campanyes de donació de sang que es realitzen al país. Concretament serà a través de les campanyes solidàries organitzades pel Banc de Sang i de Teixits de Catalunya, que se celebraran per primera vegada aquest any.

L'acord entre la institució catalana, el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària i la Creu Roja Andorrana, que serà l'encarregada de gestionar les campanyes, va signar-se ahir a l'hospital de Meritxell, amb la presència de la ministra de Salut. Aquest conveni garantirà una campanya anual al país, la primera de les quals es realitzarà durant la primera quinzena de febrer. Serà la primera col·lecta en la què «tota la societat andorrana tindrà la possibilitat de donar sang», va exposar la ministra, «i quedaran així cobertes totes les necessitats» del país.

D'aquesta manera queda resolta una de les principals reivindicacions del col·lectiu de gais i lesbianes andorrà, sobretot a través de l'associació Som com Som, que fins i tot havien portat la seva denúncia al Tribunal Constitucional, el qual va resoldre en contra els interessos de l'associació l'any 2009. Malgrat tot es tracta d'una victòria a mitges, ja que el Govern mantindrà l'acord estipulat amb el Banc de Sang de Tolosa, que discrimina aquest col·lectiu en les seves campanyes.

La col·lecta catalana es realitzarà una vegada a l'any i en paral·lel a la francesa, que es realitza des dels anys 80. Bonet va assegurar ahir que el banc francès coneix i aprova plenament aquest acord realitzat amb la vessant catalana. En relació als primers, la titular de Salut va manifestar que la resposta donada «és excel·lent però calia buscar alternatives». Per tal de no fer coincidir les donacions, s'ha establert que la campanya catalana sigui al febrer, mentre que la francesa, que seguirà organitzant-se per partida doble, es realitzarà al juny i a la tardor.

Juan Manuel Sánchez, representant del Banc de sang i de Teixits de Catalunya, va assegurar ahir que malgrat que seran ells els que aportaran els mitjans i els professionals per a realitzar les donacions, s'adaptaran a la manera de funcionar de les campanyes andorranes. Sánchez també va assegurar que la incorporació d'una tercera col·lecta al país no saturarà als donants ni té perquè reduir el nombre de donacions, ja que el consell mèdic estableix que les dones «poden donar sang tres vegades a l'any, mentre que els homes poden fer-ho quatre vegades».

Paral·lelament, des del SAAS i la Creu Roja també es cerca la fita d'augmentar el nombre de persones que accedeixen a donar sang, ja que consideren que la xifra actual és molt feble en comparació amb els països veïns. Per tal d'aconseguir-ho el vicepresident de la Creu Roja Andorrana, Josep Segura, va informar que l'entitat garantirà la cobertura logística d'aquestes col·lectes, seguint els mateixos processos organitzatius que en el cas de les campanyes franceses.

Per la seva part, Nicolas Pérez, expresident de l'Associació Som com Som, va exposar ahir la seva satisfacció per l'acord assolit «després de tot el que hem passat». Pérez va manifestar que ha quedat demostrat «que no era tan difícil d'arribar a un acord amb Catalunya», en relació a la gestió realitzada durant el mandat del Govern liberal.

OPCIÓ DE COMPRA DE SANG / Actualment el Principat manté un acord de compra de sang amb el banc francès, el qual permet «cobrir tota la demanda» del país, va assegurar Bonet. En cas, però, que el país necessités més sang de la que li proporciona el país gal, Bonet va informar que no hi hauria cap problema per a procedir a signar un acord de compra similar amb Catalunya. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT