PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El dibuixant Jan, fill predilecte de la Masana

El comú ret homenatge a l’autor de Superlópez

Per El Periòdic

Forné, Jan, Pieras i Garrallà el dia de l’homenatge.
Forné, Jan, Pieras i Garrallà el dia de l’homenatge. | Comú de la Massana

El Comú de la Massana ha creat una nova figura de reconeixement públic, la de fill predilecte de la parròquia, que s’ha inaugurat atorgant la distinció al dibuixant i guionista Jan, creador del mític personatge Superlópez. El conseller de Cultura, Guillem Forné, i el conseller major, Josep Maria Garrallà, li van fer entrega de la medalla de fill predilecte, el dijous en un acte molt emotiu, al Museu la Massana Còmic, que compta amb una sala dedicada a l’obra de l’artista.

Forné va argumentar la decisió d’homenatjar Jan exposant tot el que el dibuixant ha fet per la projecció de la Massana i Andorra a l’exterior, publicant un còmic dedicat al país, Las montañas voladoras. A més, va remarcar que Jan no s’ha perdut gairebé cap saló de La Massana Còmic i que el museu està presidit per una gran lona amb Superlópez com a protagonista. «La Massana a nivell cultural és sinònim de còmic i tots sabem que còmic a la Massana és sinònim de Jan». «Ens va oferir molt, fins i tot un àlbum de Superlópez, i per això li hem volgut retre un homenatge especial», va afirmar Forné.

Durant l’acte es va inaugurar l’exposició sobre l’àlbum Al centro de la Tierra. El president de l’Associació Andorrana del Cómic (ARCA), Joan Pieras, va assegurar que «es tracta d’un àlbum molt especial, que el Jan va fer fa 34 anys, quan es treballava amb color directe. Per a mi és un dels més macos de Superlópez a nivell plàstic».

L’exposició es pot visitar al Museu la Massana Còmic fins al 6 de novembre.

El superheroi/ El personatge fictici de Superlòpez pertany a una sèrie de còmics creats per l’autor, Juan López Fernández. El còmic va néixer l’any 1973, quan una petita editorial de Barcelona anomenada Euredit va encarregar a l’autor que realitzés un llibre de còmics molt breus en què havia de fer una paròdia sobre el mític superheroi de DC Comics: Superman. L’obra de 48 planes es va incloure dins de la col·lecció Humor segle XIX dedicada a la sàtira de personatges del còmic, de la literatura i del cinema nord-americà. No va ser fins a l’any següent que Lòpez va recuperar a Superlópez per una nova etapa a l’editorial Bruguera. En aquesta ocasió, va poder tenir més llibertat per a dibuixar-lo, fet que va quedar reflectit en el personatge dotant-lo de més personalitat que en la seva creació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT