PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

López s’excusa del plagi en el discurs i nega que pensi dimitir

Els representants de la majoria no perdonen el fet i lamenten la taca que suposa per a la institució

Per El Periòdic

Pere López, instants abans de començar la tercera jornada del Debat d’Orientació Política.
Pere López, instants abans de començar la tercera jornada del Debat d’Orientació Política. | Twitter / PS

«El nostre grup parlamentari vol manifestar que lamentem el contingut de parts del discurs que ahir es va pronunciar». Així encetava les seves disculpes el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, just arrencar la sessió d’ahir i després de la polèmica sorgida el dia anterior al voltant de l’autenticitat del discurs que ell mateix va emetre. Cal recordar que el president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, va destapar que havia estat copiat en gran part del programa electoral de Más País pels comicis espanyols del 2019. Una exculpa breu, que després va desenvolupar en declaracions als mitjans apuntant que, tot i que va ser el grup parlamentari el que va acordar centrar el discurs en la transició energètica i el medi ambient, va ser l’assessor –cessat dijous a la nit– qui el va redactar. «El contingut en el fons ens agradava», va manifestar López, tot i reconèixer que potser no van tenir «prou cura a veure quin era el redactat final d’algunes parts del discurs» per detectar el plagi. Sigui com sigui, el socialdemòcrata no va mostrar indicis que pensi a dimitir, assegurant que havia rebut només missatges de suport i de comprensió «i no hi ha cap mena de comentari en relació amb deixar el càrrec». Finalment, respecte dels fragments literals al discurs copiats a Más País, va declarar que «hi havia la voluntat d’inspirar-se en determinades polítiques o idees de transició ecològica», tot i lamentar que «el contingut d’alguns paràgrafs no fossin els que ens haurien agradat». «No ens sentim còmodes amb el que ha succeït, però això no ens ha de despistar del que és important, del fons, la proposta política que hi ha al darrere», va cloure.

No obstant això, les explicacions del socialdemòcrata no van convèncer la majoria parlamentària, que es va mostrar molt crítica amb el succés. «Jo ho hauria fet diferent, però cadascú té la seva forma d’excusar-se», va manifestar el cap de Govern, Xavier Espot, afegint que «potser m’hauria agradat un mea culpa més personal i explícit». Així mateix, defugint d’entrar en la polèmica, va reconèixer que aquesta situació «no ha fet cap favor ni al PS ni a la classe política en general» i també va indicar que tenia «una sensació agredolça» perquè s’han diluït els assumptes més importants tractats al llarg dels tres dies de debat.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, va considerar que aquest episodi ha embrutat la imatge del debat, i va etzibar que l’actuació del socialdemòcrata «és completament lamentable». Així mateix, en un to més irònic, el liberal va indicar que «jo el que he sentit és un trist lament que em sonava a rei emèrit», concloent que «això és un greu problema que hi ha damunt la taula i penso que no s’esborra amb una simple frase al Consell General». 
Al seu torn, el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, va dir de forma contundent que les explicacions de López «no ens convencen» i que «hauria d’haver-hi una reflexió interna del PS». A més, també va valorar que el text era un plagi al 80% i que l’aportació socialdemòcrata només consistia a «anar lligant idees copiades». 

En darrera instància el president del Grup Parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, va dubtar que la formació treballi seriosament perquè «el tema està molt poc treballat i parla de moltes coses que estan pensades per l’Estat del sud» i, per tant, «no tenen encaix ni cabuda a Andorra», a la vegada que va manifestar, al voltant d’una possible dimissió, que «si estan conforme amb les seves accions i el grup i el partit ho veu bé, cadascú és lliure», segons va informar l’ANA.

També va fer referència al succés el mateix Íñigo Errejón, líder de la formació Más País i representant que defensava el programa copiat. Va ser a través de la xarxa social Twitter, amb un missatge recollint la publicació del perfil de Liberals d’Andorra on treien a la llum el plagi. Errejón va dir: «No s’enfadin! La transició ecològica no té copyright», acompanyat d’un emoji d’una cara que riu i el d’un gira-sol. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT