PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CEA considera que «no és el moment» d’una reforma fiscal

Cadena alerta que podria suposar un perjudici pel sector de la construcció i l’habitatge de lloguer

Per Victoria Gómez Pérez

L’oficina de l’Administració Tributària del Govern.
L’oficina de l’Administració Tributària del Govern. | TONY LARA

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, va considerar ahir en declaracions a EL PERIÒDIC que la reforma fiscal que proposa el Govern no arriba en «el millor moment». Aquest dimecres, el cap de l’Executiu, Xavier Espot, anunciava durant el seu discurs en el Debat d’Orientació Política una modificació de la imposició directa que garanteixi l’aportació «efectiva» de les empreses, ja que «a ningú se li escapa que el Govern, els anys vinents, necessitarà recaptar més diners». Una proposta que des de la CEA ja coneixien perquè el mes de juliol el ministre de Finances, Eric Jover, els va presentar un primer esbós. «Encara no tenim els detalls, però sí que sabem que s’aborda, entre altres, les amortitzacions i deduccions fiscals, que afecten directament als comptes de les empreses», va declarar Cadena. Concretament, el president de la patronal es va referir al greuge que li podria suposar al sector de la construcció i, molt especialment, a l’habitatge de lloguer: «Amb el greu problema que tenim actualment de l’habitatge, si no hi ha deduccions per amortitzacions, o aquestes tenen un percentatge determinat, és possible que els constructors es vegin desmotivats i apostin només per fer pisos de compra i venda, perquè la inversió és molt gran», va apuntar Cadena, tot admetent que, en general, «l’empresariat no està gaire content» amb l’anunci d’Espot, perquè «sap que haurà de pagar més». 

Amb tot, el president va demanar esperar a conèixer el projecte de llei final per poder-ne fer una valoració objectiva i, en qualsevol cas, es va mostrar disposat a asseure’s a negociar una solució que beneficiï totes les parts. «Espero que ben aviat puguem presentar la nostra opinió des d’un punt de vista tècnic» i defensar, més enllà de les amortitzacions i deduccions, «els impostos o la cotització per nova contractació», ja que són aspectes que «afecten cada una de les empreses i cada un dels sectors, però no a tots per igual», va exposar Cadena. A més, va avançar que «és possible» que hi hagi aspectes que des del Ministeri de Finances «no hagin estat ben resolts» i que des de la patronal «puguem proposar».

El cap de Govern, per la seva banda, va recalcar que aquestes accions es justifiquen per poder tirar endavant promeses electorals i per compensar l’esforç econòmic realitzat fruit de la pandèmia.

 

Comunicacions i digitalització

En el mateix discurs al Consell General, Espot va informar que el Govern manté actualment converses amb el Banc Europeu d’Inversions (BEI) encaminades a finançar infraestructures de comunicació, especialment les transfrontereres, com bé pot ser el ferrocarril. En aquest sentit, Cadena –que va assistir com a ponent a la jornada per l’arribada del ferrocarril a Andorra que es va celebrar a principis de mes– va manifestar que abans cal resoldre els problemes actuals de mobilitat interna que té el país. «Tenim diverses propostes damunt la taula, i em consta que el Govern les està estudiant, i sembla que pren força la possibilitat de fer un tramvia que uneixi Andorra la Vella i Escaldes-Engordany», va assenyalar. El principal inconvenient, però, és que aquest projecte, així com les desviacions de Sant Julià de Lòria o de la Massana o una carretera que uneixi el Pas de la Casa amb l’Ospitalet, «comporten molt de capital». És a dir, que «abans de buscar solucions miracle perquè la gent vingui a Andorra necessitem inversions molt importants que resolguin el conflicte de mobilitat interna que tenim».

Per últim, i en aquest punt la patronal sí que estaria d’acord, el cap de Govern va prometre una aposta ferma per la digitalització, tant de l’Administració com del sector privat. Així, Cadena va assenyalar que «tots estarem d’acord en el fet que si volem ser al món, ens hem de digitalitzar», de manera que cal una digitalització global, però si bé és cert que les empreses més grans tenen més recursos i facilitats, «a les petites els hi costarà més». «I és aquí on haurà d’ajudar el Govern, perquè ningú perdi el tren cap a la modernitat i tots els camps de l’empresa se’n puguin veure beneficiats», va concloure el president de la CEA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT