PUBLICITAT

Electrotècnia evidencia la falta de lleis laborals, segons l'USdA

  • Ubach anuncia accions i campanyes al carrer per forçar que es legisli amb paràmetres europeus
EVA ARASA
LA MASSANA

Periodic
D'esquerra a dreta, Òscar Rodríguez, Maria José Espinosa, Gabriel Ubach i Carles Chinchilla, en la roda de premsa d'ahir Foto: TONY LARA

La Unió Sindical d'Andorra (USdA) veu en el cas d'Electrotècnia un clar exemple de les conseqüències d'una manca de legislació laboral i social equiparable a la que es troba en la majoria de països europeus, començant pels estats veïns –França i Espanya. El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, va reconèixer que, fins al moment, han estat «massa benèvolents» perquè confiaven que, després de les últimes eleccions, el Consell General tiraria endavant els tan llargament reivindicats canvis legislatius. Ara, en canvi, es plantegen intensificar la campanya al carrer i organitzar més accions per evidenciar la indefensió jurídica dels treballadors en situacions com ara la fallida –provocada o no– de l'esmentada empresa d'instal·lacions elèctriques.

El secretari general de l'USdA va comparèixer ahir a la tarda davant dels mitjans de comunicació, acompanyat d'altres membres del sindicat i de diversos treballadors d'Electrotècnia. Ubach va insistir en la necessitat d'una legislació laboral que garanteixi els drets dels treballadors en situacions, per exemple, d'acomiadament no causal. Una necessitat que es fa més evident davant del cas dels treballadors d'Electrotècnia, que van tornar de les vacances de Nadal i es van trobar sense feina i sense la nòmina del mes de desembre.

En nom dels setze treballadors que l'empresa tenia en plantilla, Òscar Rodríguez i Carles Chinchilla van manifestar que, en aquests moments, estan en mans dels advocats i pendents del que resolgui la Batllia, que ha de decidir si declara o no la fallida sol·licitada per l'empresa. Ahir mateix, segons van explicar els empleats d'Electrotècnia, el batlle va realitzar una revisió ocular dels béns de l'empresa –furgonetes i material divers– per acabar de prendre una determinació en un sentit o en un altre.

«L'empresa va demanar la fallida el dia 15 de desembre. Si l'empresa sabia aquesta situació, no entenem per què ens va deixar que treballéssim fins al 24 i que després marxéssim de vacances sense dir-nos res». Aquesta és una de les queixes que expressava Rodríguez, dolgut perquè ningú no els havia avisat que havien de començar a buscar feina i perquè ara es troben «sense diners, amb lletres pendents al banc i molts de nosaltres amb nens petits».

Sobre aquesta mateixa qüestió, la secretària de l'USdA, Maria José Espinosa, va subratllar els dubtes que genera la legislació actual, ja que des del sindicat no tenen clar si és legal que una empresa pugui sol·licitar la situació de fallida a la Batllia sense comunicar-ho prèviament –o simultàniament– als seus treballadors.

Els empleats d'Electrotècnia van insistir ahir que la fallida ha estat provocada, però admeten que «això és molt difícil de provar», amb la qual cosa no saben si podran reclamar a la Justícia alguna cosa més que els salaris que no han cobrat.

L'USdA, pel seu cantó, els ha ofert tot el seu suport, malgrat que com a sindicat no es pot personar en contra de l'empresa, i fa una crida «a la unió dels treballadors» per reivindicar un canvi legislatiu en profunditat. «L'acord entre el PS i ApC per fer unes reformes ja és un pas endavant, però no podem esperar sis o set anys més per fer-ne un altre», va assegurar Ubach.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT