PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Copsia preveu més adhesions al pla per la Covid amb l’inici de curs

L’ansietat, la dislàlia i el dol patològic són les principals causes

Per El Periòdic

Una professora i alumnes de primera ensenyança, dijous passat.
Una professora i alumnes de primera ensenyança, dijous passat. | SFGA / C. Esteve

El darrer dijous va començar el nou curs escolar, una data assenyalada per al Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (Copsia), que espera que suposi una crescuda considerable d’adhesions al pla que es va posar en funcionament el mes de juny amb el Govern per tal d’intentar pal·liar els efectes de la Covid en la salut mental de les persones. Actualment, segons la presidenta del Copsia, Sònia Bigordà, el programa compta amb «11 homes i dones que estan rebent atenció», per un total de «18 psicòlegs». Entre els motius de consulta del programa destaquen les alteracions de l’estat anímic (concretament el trastorn d’ansietat generalitzada), la dislàlia i el dol patològic. Unes circumstàncies que no són exclusives del Principat, ja que professionals d’arreu del món també les han detectat en els seus pacients.

En una entrevista realitzada per aquest mitjà el mes de juny, Bigordà va reconèixer que quan es va aprovar el programa la perspectiva de futur era «fer una primera aproximació a l’estat actual de la població andorrana, i començar a crear models de treball comuns». Per això, i tenint en compte que hi ha hagut les vacances d’estiu pel mig, Bigordà es va mostrar convençuda que l’inici del curs escolar suposarà un increment, ja que preveu que aquest provoqui «més derivacions per part dels psicopedagogs o metges de capçalera».

A banda, dels problemes a l’escola, la presidenta espera també que el retorn a la rutina dels adults aplegui més persones al programa a través de la campanya de «difusió que es durà a terme per part de Govern i de les xarxes socials del Copsia». 

En un altre ordre de coses, i més enllà de la Covid-19, els psicòlegs també esperen un augment de les visites a la consulta per l’assetjament escolar. En aquest sentit, una de les vocals del Copsia, Sílvia Palau, va reconèixer que «desconeixem les dades» concretes, però va confirmar que en l’actualitat «hi ha un augment d’una variant del bullying: el ciberbullying», una mena d’assetjament que cada cop té més presència entre infants i joves i que, com va destacra la mateixa Palau, «es caracteritza per l’ús dels mitjans digitals com internet, xarxes socials o videojocs per manipular o insultar companys de classe o escola».

De l’ampli ventall de senyals d’estar sofrint assetjament escolar destaquen la «irritabilitat, l’aïllament, alteracions de la son o del menjar, rendiment acadèmic baix o la negativitat a assistir a classe», va exemplificar la vocal. A més, va advertir que aquests símptomes «són la primera alerta que cal atendre com a pares o professionals» i, si es dona la situació de detectar un cas, va informar de la importància «d’oferir un espai de seguretat i de contenció en el qual l’afectat se senti protegit i validat emocionalment». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT