PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’oci nocturn desitja un retorn amb restriccions similars a la restauració

Martinón considera que l’obertura es donarà a mesura que es produeixi la «recuperació de la normalitat»

Per Lídia López

Persones fan cua per accedir a una discoteca de Barcelona, el juliol.
Persones fan cua per accedir a una discoteca de Barcelona, el juliol. | El Periódico de Catalunya / Manu Mitru

L’oci nocturn espera que l’anhelat retorn del sector a la feina es produeixi amb unes condicions similars a les que operen els bars i restaurants. Així ho va manifestar una de les propietàries de l’Eivissa Experience, Krystel Barilaro, que va tornar a insistir que volen tornar a treballar. «Crec que s’hauria d’intentar establir unes limitacions similars a com ja funcionen la resta de negocis de la restauració i serveis similars», va detallar Barilaro, que fins i tot es va mostrar disposada a acotar la clientela a aquella que hagi estat immunitzada: «Que entrin només els vacunats si cal, però que ens deixin obrir ja». D’aquesta manera, la propietària va apuntar que un dels elements que, segons el seu parer, es podria revisar respecte de les restriccions que es van establir en la prova pilot del juliol, seria el de l’aforament, ja que «tot i que entenc que per la situació actual s’hagi de definir una limitació, crec que es pot avançar així com s’ha fet en bars i restaurants».

En qualsevol cas, el sector torna a reclamar que la tornada sigui d’una i no després d’una altra prova pilot, pel fet que «l’anterior va sortir bé i es va comprovar que no hi va haver cap contagi». I és que, més enllà dels resultats de la festa del juliol, Barilaro també justifica la seva demanda al context epidemiològic, incidint que «a nivell de país, la situació és cada vegada més positiva i no hi ha quasi casos actius», i per això «és injust que nosaltres seguim tancats mentre es relaxen altres mesures». Per això, la responsable va sentenciar que «que el ministre parli de pròximes setmanes no és esperançador, és el que ha de ser». Per tot, la propietària va tornar a mostrar-se a disposició per treballar per la tornada perquè «sempre hem estat disponibles i encara n’estem», però posant en relleu que «estem tancats per un decret del Govern, així que tot depèn d’ells».

Un moment de transició

Per la seva banda, l’assessor del Govern en matèria de vacunació, el doctor Federico Martinón, va reconèixer que «tant de bo tinguéssim la solució correcta» de cara a decisions com la que implica el retorn de l’oci nocturn, i indicant que «es van prenent les mesures en funció del coneixement que es va adquirint», i fent referència als resultats de la prova pilot ja realitzada. D’aquesta manera, el doctor va apuntar que la reobertura d’aquesta activitat «s’anirà resolent amb la mateixa recuperació progressiva de la normalitat», pel fet que «penso que hem de ser optimistes i és evident que la situació no és la mateixa que la de fa un any, així que tot i tenir alts i baixos, anirem tornant a la nostra vida habitual, i això també inclou l’oci nocturn».

Aquesta situació es pot començar a albirar, ja que, tal com va puntualitzar l’assessor del Govern, «Andorra afronta un moment de transició en la pandèmia», i també perquè «està en una situació molt bona de cobertura vacunal, tot i que cal fer l’impuls final», ja que va deixar clar que «l’estratègia segueix sent la de vacunar-se, vacunar-se i vacunar-se». En aquest sentit, Martinón va posar en relleu que «el país està en un moment molt positiu respecte de la pandèmia», fent referència al fet que «estem en un període de transmissió del virus molt baixa al Principat», i sobretot, perquè «no tenim cap pacient ingressat a l’hospital des de fa dies». Un context de tranquil·litat que, segons el doctor, «és el resultat de molts factors: la resposta de la gent en el compliment de les normes i de cara a la campanya de vacunació, que tinguem cobertures vacunals altes, i que l’estratègia de vaccinació escollida pel Govern ha estat exitosa i ràpida». «L’Executiu ha sabut esquivar els obstacles i mantenir un nivell de vacunació alt que ens ha permès arribar a la cinquena onada en molt bones condicions, i ho reflecteixen les dades actuals», va declarar.

Sigui com sigui, el doctor va recalcar que, malgrat aquesta situació de calma dins del transcurs pandèmic i que això permeti anar avançant en l’aixecament de restriccions, «hem d’estar preparats per a, encara que fem passos endavant, de tant en tant haguem de fer un pas enrere», una situació que es podria produir «ja sigui perquè tenim problemes localment amb petits brots, o perquè canvia el panorama global i hi ha noves variants que ens obliguin a ser més restrictius».

Tanmateix, i donant un cop d’ull a la situació que pot esdevenir en endavant, i en referència a la previsió que va fer dies enrere el doctor Oriol Mitjà, indicant una sisena onada a la tardor i el final de la pandèmia al febrer, l’assessor va declarar que «jo no sóc tan valent com l’Oriol Mitjà per fer aquesta estimació, bàsicament perquè depenem de molts factors que no només corresponen a les mesures locals», i apuntant que «el que passi dependrà de la conjugació de dos factors: les mesures que podem prendre com a país, i l’evolució del virus i la resposta de les nostres defenses a aquest». En definitiva, el doctor va incidir que «mentre el virus estigui viu en algun racó del món, encara que no sigui a Andorra, seguirà evolucionant i alguna de les seves variants ens pot tornar a posar en una situació de desavantatge», tot i reconèixer que «veig poc probable que tornem a un escenari com el de la sortida, on tots siguem vulnerables». «Crec que aquesta pandèmia no acabarà fins que l’última persona vulnerable, a la part que sigui del món, es vacuni», va sentenciar Martinón.

Només resultats negatius en els cribratges escolars

El Govern va informar ahir que el dispositiu per cribrar la població escolar en el retorn a l’activitat educativa ha permès testar a 1.646 persones, totes elles amb resultat negatiu. I és que, després d’haver-se detectat el positiu d’un docent en la primera jornada, anunciat el dijous, l’Executiu va detallar ahir que la prova diagnòstica de comprovació –TMA– ha resultat negativa. En relació amb l’actualització epidemiològica, el total d’infectats en coronavirus al Principat va situar-se en 15.083 persones després de confirmar-se cinc positius més. D’altra banda, el nombre d’altes va créixer en dues fins a les 14.906. Això va comportar un lleuger increment dels casos actius, que ahir sumaven 47 persones. En qualsevol cas, les millors dades van ser el manteniment dels òbits en 130 persones i que no hi hagués cap ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Finalment, sobre la campanya de vacunació, el Govern va compartir que el dijous es van administrar més de 900 primeres dosis a joves d’entre 12 i 15 anys.

PUBLICITAT
PUBLICITAT