PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Executiu preveu reobrir l’oci nocturn en les properes setmanes

Salut administra un miler de vaccins a joves de 12 a 15 anys

Per El Periòdic

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. | SFGA/JAViladot

Un dels sectors més afectats per la pandèmia com és el de l’oci nocturn, comença a veure una mica de llum al final del túnel. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va assegurar ahir en la roda premsa posterior al Consell de Ministres que la prioritat de l’Executiu és poder-lo obrir amb les mesures adequades de seguretat perquè «aquesta activitat pugui començar a funcionar en breu», concretament, en les properes setmanes sempre sota criteris de prudència, va indicar.

El titular de Salut va avançar que la setmana vinent hi haurà una reunió amb els representants del sector implicats i va reiterar que la relació amb el sector ha estat sempre molt fluïda. Tot i això, va reconèixer que durant el període vacacional hi ha hagut un cert neguit, però «el diàleg ha de seguir i hem de buscar fórmules» per la reobertura, «sigui amb proves pilot o amb una obertura definitiva amb mesures». En aquest sentit, Benazet va explicar que s’han demanat algunes correccions amb aspectes lligats a elements de seguretat i «crec que aviat el podrem obrir».

Des del Govern, però, van recordar que aquest període de l’any, amb el retorn de vacances i la tornada a les escoles, s’analitza amb molta precaució per evitar possibles rebrots. De fet, Benazet va comentar que l’any passat en aquestes dates es va accelerar molt la transmissió del virus amb el retorn de les vacances després del Dia de Meritxell. «Hem d’estar molt atents al que pugui passar durant la primera quinzena de setembre», va manifestar.

 

Actualització sanitària

D’altra banda, la vacunació dels joves entre 12 i 15 anys va arrencar ahir, i era previst que durant el llarg del dia s’administressin uns 1.000 vaccins en aquesta franja d’edat. Així ho va informar el ministre de Salut quan va destacar que d’aquesta franja d’edat hi ha 1.082 inscrits per rebre la vacuna, i que durant la jornada d’ahir s’hi van inscriure al voltant de 80 joves més que seran citats en els propers dies. D’altra banda, i gràcies a la bona situació i a la baixa incidència que hi ha actualment, també s’alleugereixen certes mesures. D’aquesta manera, l’Executiu retira els registres dels locals de restauració, dels esdeveniments culturals i esportius i dels casals d’avis, i també augmenta a 20 persones les reunions de familiars i amics en espais exteriors.

Pel que fa a la vacunació, ja s’han administrat un total de 97.967 vaccins, 51.160 primeres dosis, 46.710 segones i 97 terceres. En aquests moments, el 69,9% de la població vacunable ja ha rebut el vaccí, tal com va informar el titular de Salut, que va remarcar l’eficàcia de les vacunes assegurant que el 70% dels infectats durant la darrera setmana no estaven vacunats. El total d’inscrits a la plataforma per rebre la vacuna és de 54.133 persones.

Les bones dades actuals de la pandèmia s’observen amb els nous positius. Des d’aquest dimecres tan sols s’han detectat dos positius més, i des de dimarts un total de vuit. Els casos totals es troben en 15.078 i les altes ja s’eleven a 14.904. Pel que fa als casos actius, en resten només 44, respecte dels 280 que hi havia fa un any, tal com va apuntar Benazet. L’altra bona notícia és que les defuncions es mantenen en 130 i que en aquests instants no hi ha cap pacient ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell per la Covid-19. Finalment, el ministre també va declar arque ahir, amb el retorn a les aules, es van iniciar els cribratges escolars, i dels 1.400 tests efectuats tan sols un ha estat positiu.

En un altre ordre de coses, cal destacar que el Consell General va donar llum verda al Govern per prorrogar les mesures sanitàries un parell de mesos més i l’Executiu va fer públic a través del BOPA que ha destinat prop de 150.000 euros en la gestió telefònica de la Covid des de l’1 de gener fins al 31 de maig d’enguany.  

PUBLICITAT
PUBLICITAT